bannerPos

Hønsemand ved en tilfældighed

Michael Mønster ved en model af det hønsehus og den hønsegård, der typisk følger med et startsæt, der også indeholder foder, skaller, spåner og ikke mindst høns. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
17-11-2019 15:08
Michael Mønster leverer alt til det mindre hønsehold. Hønsehus og hønsegård, foder, spåner, skaller og ikke mindst høns. Og har leveret høns til såvel Badehotellet som Hella Joof og Adam Price.

- De sidste halve snes år er ønsket om høns i haven øget. Og det er ikke mindst kvinderne, der gerne vil have egne høns og dermed også egne æg til familien. 

Sådan lyder det fra Michael Mønster, der står bag Hønsegården.dk ved Skibby i Hornsherred.

Michael Mønster har selv fra barnsben haft interesse for fjerkræ, på samme måde som hans hollandsk bosatte far.

- Når jeg som dreng sammen med min farmor og farfar besøgte min far og hans landsted, var det altid min opgave at samle æg ind fra hans høns. Mine tanker gik meget på, at hvis jeg en dag selv fik mulighed for at holde høns, så ville jeg det. 

- Så på et tidspunkt, da jeg selv havde fået hus og have, rugede min far kyllinger af racen brahma stor ud til mig, fortæller Michael Mønster, som fik kyllingerne med hjem til sit hus i Frederikssund. 

- Dermed fik jeg en del af min fars »liv« med hjem til Danmark, hvor jeg de første år havde høns i et legehus i haven.

Siden er Michael Mønsters interesse for fjerkræ bare vokset. Også mens han i halvandet år boede et sted i byen, hvor det ikke var velset at have høns.

B&B med egne høns

For 12 år siden købte Michael Mønster den tidligere feriekoloni Egeborg på adressen Ved Diget sydvest for Frederikssund.

- Her etablerede vi bed and breakfast og ville have egne høns, der kunne levere friske æg til vores gæsters morgenmad, oplyser han og erindrer, at det ikke var helt så nemt at finde det ønskede antal høns. 

- Vi skulle bruge 40 æglæggere, men ingen af de hønserier, der solgte hønniker på det tidspunkt, ville sælge mindre end 100 ad gangen. Derfor måtte jeg købe 100 og satte så de 60 til salg gennem Den Blå Avis.

En inspirationskilde

Og netop dette salg skulle vise sig – om ikke at være et guldæg – så dog inspirationskilde til den forretning, som Michael Mønster i dag driver ved siden af sit bed and breakfast med 32 sengepladser.

- Jeg fik nemlig rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne ville købe tre-fem høns. Derfor opstod idéen til det, der siden kom til at hedde hønsegården.dk. Nemlig salg af høns, men ikke kun høns, men også alt i tilbehør i såkaldte startpakker.

De første fire-fem år efter Egeborg Bed and Breakfast var åbnet, var der travlt med at etablere forretningen, men da det var på plads, og Michael Mønster stadig oplevede stor interesse fra potentielle købere af tre-fem høns, opfandt han – som den iværksætter han betegner sig selv for at være – de førnævnte startpakker.

- En startpakke bestod af et muse-, rotte- og rævesikret hønsehus og hønsegård, foder og fodertrug, skaller, spåner, halm og tre høns. Jeg laver selv hønsehuse og hønsegårde, og jeg leverer og monterer det hele direkte ude hos kunden i en såkaldt plug and play-løsning.

14 forskellige hønseracer

Til at begynde med var det høns af de industrialiserede æglæggerracer isa brown og hvid italiener, der var efterspurgt. I dag kan kunderne dog vælge mellem 14 forskellige racer, som Michael Mønster får fra forskellige, primært tyske, opdrættere, og som han så sælger videre – typisk et par uger før de begynder egentlig æglægning i 20 ugers alderen. 

Blandt de mest populære racer nævner Michael Mønster sussex, maran, og grünleger, mens han selv laver lidt kyllinger af racerne wyandotter og silkehøns.

- Der er dog klart størst salg i høns, der lægger farvede æg. Og der har jeg det som de store industrialiserede hønserier, vi leverer det, som kunderne efterspørger og retter vores salg i den retning. 

Medvirkede i TV2 Frihuset

Hvis der blandt læserne skulle være nogle, der genkender såvel Michael Mønster som hønsegården.dk er det ikke utænkeligt.

- Da jeg begyndte med startpakkerne, var jeg så heldig at TV2 Fri havde en daglig programserie, der hed Frihuset. Der blev jeg fast gæst, og over to år var jeg med i 36 udsendelser som en slags hønseekspert. Det gav virkelig et skub i min forretning

Siden har Michael Mønster og såvel høns som en hane været med i to sæsoner af programmet Hellas have med Hella Joof, ligesom han har leveret tamme og trænede høns til et par episoder af Badehotellet.

Senest har han selv lavet udsendelser, hvor han fortæller og viser, hvordan han lavede hønsehus og hønsegård hos forfatter, kok, restauratør med mere Adam Price. Disse kan frit hentes på nettet og programmerne hedder Byggemand Gok.

En dag i køernes tegn

Fynsk Kvægs årsmøde afvikles torsdag den 12. december med mange spændende programpunkter.

25 års guldkorn til marken

Siden det første kursus blev afholdt i 1995, har planteavlerne Steen Jessen, Arne Larsen og Hans Banke troligt gennempløjet programmet hvert år, og endnu ikke fundet det for let til ikke at deltage. Sammen med kursusleder og planteavlskonsulent Kirsten Larsen kan de i år fejre jubilæum.

Syv fynske delegerede til Danish Agro

På et ekstraordinært regionsmøde er den fynske repræsentation til grovvareselskabets nye folkevalgte struktur blevet udpeget.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

- Vissenbjerg skal udvikles videre

Den nye fusions full-line rådgivning med nærhed skal sikre merindtjening i landbruget og det gode liv på landet.

- Du fik skabt en god virksomhed

Mange roser til Louise Helmer ved afskedsreceptionen for Centrovice-direktøren.

Få fynske miljøanlæg gennem systemet

- Systemet modarbejder os, lyder det fra Centrovice-formand Torben Povlsen, der samtidig må konstatere, at landmændene nu mødes af massive miljøkrav på 380.000 hektar efterafgrøder på landsplan - for at kompensere for landbrugets manglende miljøindsats.

Intet nyt i forhold til aflivning

Fødevarestyrelsen giver nu landmænd mulighed for at få slagtet deres får, svin, kvæg eller andre dyr på deres egen gård fremfor på et slagteri. Nyheden er dog vanskelig at få øje på.
Side 1 af 41 (804 artikler)Prev1234567394041Next