bannerPos

Et fortroligt frirum

- Det kan være svært at lave aftaler med veninderne, når man er gift med en landmand, men vi er blevet bedre til det, fortæller Mette Møller Andersen, der er gift med Mads Møller Andersen, som driver Ørbækgård Frugt.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
24-08-2019 08:57
- Vi griner sammen og kerer os meget om hinanden, siger Mette Møller Andersen, der er glad for sin kvinde-erfagruppe.

- Jeg var slet ikke forberedt på, hvad det ville sige at være gift med en landmand.

Det var kærligheden, der valgte, da Mette Møller Andersen for godt 12 år siden giftede sig med Mads Møller Andersen, der er uddannet agrarøkonom og på trettende år driver virksomheden Ørbækgård Frugt med produktion af ærter, jordbær og æbler på 55 hektar i udkanten af Ørbæk.

Det gik fint, da de var unge og forelskede, og Mads arbejdede som driftsleder på en planteavlsbedrift. Mette kunne ofte tage en tur med på traktoren, og faste spisetider var ikke noget, de nødvendigvis praktiserede.

- Det var først, da vi blev en familie, at det blev hårdt, fortæller Mette Møller Andersen, der midt i sin uddannelse til bøjletandlæge blev gravid med parrets første barn, Agnete, som i dag er syv år. Siden fulgte Kirstine på fem og sidste skud på stammen, Marie, som er to år.

Nyt ansvar

Børnene betød nye udfordringer for parret. Mette står ofte alene med børnene, når Mads skal høste, og Mads må også somme tider melde fra til en familiefødselsdag, hvis virksomheden kræver hans tilstedeværelse.

- Det giver nogle gnidninger, når der kommer børn, fortæller Mette Møller Andersen, der for halvandet år siden kom med i en erfagruppe for kvinder, som er gift med en landmand. Her mødes hun med 10 andre kvinder, som også er gift med en landmand.

- Det er altid rart at være i et fællesskab med nogen, som er i samme situation som en selv. Vi har det rigtig godt med hinanden og er på ganske kort tid kommet hinanden meget nær. Vi kan ikke løse alle problemer, men gruppen fungerer som et frirum, hvor vi kan grine sammen og drøfte ting i fortrolighed, fortæller Mette.

Vejrafhængigt venindeliv

Når gruppen på skift mødes hos hinanden, kan alt blive vendt. Det kan eksempelvis handle om en svigermor, som har svært ved at tingene ændre sig, når svigerdatteren rykker ind i stuehuset.

- Det kan også handle om at lave aftaler med veninderne. De kan altid mødes lørdag og søndag, fordi de fleste arbejder under faste tider fra mandag til fredag. Men jeg kan ikke bare love at dukke op på en cafe lørdag formiddag. Det kan komme an på, om det regner, og Mads kan tage børnene. Hvis det ikke regner, skal han måske ud og sprøjte eller høste, og så skal jeg selv være hjemme og passe børnene, siger Mette Møller Andersen.

- Det kan være svært, tilføjer hun, at man som hustru aldrig helt ved, om man kan lave en aftale, fordi man aldrig helt ved, hvor man står.

Det er det ikke alle, som forstår. Derfor er det rart at mødes med nogen, som har forståelse for de problematikker, man selv løber ind i, når man er gift med en landmand.
 

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next