bannerPos

Et fortroligt frirum

- Det kan være svært at lave aftaler med veninderne, når man er gift med en landmand, men vi er blevet bedre til det, fortæller Mette Møller Andersen, der er gift med Mads Møller Andersen, som driver Ørbækgård Frugt.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
24-08-2019 08:57
- Vi griner sammen og kerer os meget om hinanden, siger Mette Møller Andersen, der er glad for sin kvinde-erfagruppe.

- Jeg var slet ikke forberedt på, hvad det ville sige at være gift med en landmand.

Det var kærligheden, der valgte, da Mette Møller Andersen for godt 12 år siden giftede sig med Mads Møller Andersen, der er uddannet agrarøkonom og på trettende år driver virksomheden Ørbækgård Frugt med produktion af ærter, jordbær og æbler på 55 hektar i udkanten af Ørbæk.

Det gik fint, da de var unge og forelskede, og Mads arbejdede som driftsleder på en planteavlsbedrift. Mette kunne ofte tage en tur med på traktoren, og faste spisetider var ikke noget, de nødvendigvis praktiserede.

- Det var først, da vi blev en familie, at det blev hårdt, fortæller Mette Møller Andersen, der midt i sin uddannelse til bøjletandlæge blev gravid med parrets første barn, Agnete, som i dag er syv år. Siden fulgte Kirstine på fem og sidste skud på stammen, Marie, som er to år.

Nyt ansvar

Børnene betød nye udfordringer for parret. Mette står ofte alene med børnene, når Mads skal høste, og Mads må også somme tider melde fra til en familiefødselsdag, hvis virksomheden kræver hans tilstedeværelse.

- Det giver nogle gnidninger, når der kommer børn, fortæller Mette Møller Andersen, der for halvandet år siden kom med i en erfagruppe for kvinder, som er gift med en landmand. Her mødes hun med 10 andre kvinder, som også er gift med en landmand.

- Det er altid rart at være i et fællesskab med nogen, som er i samme situation som en selv. Vi har det rigtig godt med hinanden og er på ganske kort tid kommet hinanden meget nær. Vi kan ikke løse alle problemer, men gruppen fungerer som et frirum, hvor vi kan grine sammen og drøfte ting i fortrolighed, fortæller Mette.

Vejrafhængigt venindeliv

Når gruppen på skift mødes hos hinanden, kan alt blive vendt. Det kan eksempelvis handle om en svigermor, som har svært ved at tingene ændre sig, når svigerdatteren rykker ind i stuehuset.

- Det kan også handle om at lave aftaler med veninderne. De kan altid mødes lørdag og søndag, fordi de fleste arbejder under faste tider fra mandag til fredag. Men jeg kan ikke bare love at dukke op på en cafe lørdag formiddag. Det kan komme an på, om det regner, og Mads kan tage børnene. Hvis det ikke regner, skal han måske ud og sprøjte eller høste, og så skal jeg selv være hjemme og passe børnene, siger Mette Møller Andersen.

- Det kan være svært, tilføjer hun, at man som hustru aldrig helt ved, om man kan lave en aftale, fordi man aldrig helt ved, hvor man står.

Det er det ikke alle, som forstår. Derfor er det rart at mødes med nogen, som har forståelse for de problematikker, man selv løber ind i, når man er gift med en landmand.
 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next