bannerPos

Årets bedste løgavlere 2018 kåret

Årets Løgavlere 2018: Gram Slot repræsenteret ved driftsleder Kristian Kragelund (tv) og Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard i Otterup. Foto: Stig F. Nielsen.

Henning K. Andersen

29-01-2019 11:55
Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard ved Otterup, vandt titlen som Årets Løgavler for fjerde gang i alt i konkurrencens trettenårige historie, mens den økologiske del af konkurrencen blev vundet af Gram Slot ved Svend Brodersen, hvilket var for første gang.

Henrik Petersen kunne dermed fejre sit 25 års jubilæum som løgavler på flotteste vis, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg mandag den 28. januar 2019 kårede løgavlerne på foreningens årsmøde, som blev holdt i Vejle. 

Henrik Petersen vandt med 85,0 ton løg pr. hektar, hvilket er det næsthøjeste udbytte, der er opnået i konkurrencens historie. Det er i øvrigt Henrik Petersen, der sidder på rekorden, som stammer helt tilbage til 2008. Vinderudbyttet ligger noget højere end i 2017, til gengæld er det meget større spredning mellem top og bund i år, idet det laveste udbytte blandt de otte konventionelle deltagere var 55,1 ton pr. ha. 

Henrik Petersen modtog hæderen sammen med et gavekort på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal. Axel Månsson i Brande blev nummer to med et udbytte på 75,8 ton løg pr. hektar.

Frisk jord og fokus på vanding
- Løgene kom rigtigt godt fra start i år, såningen var perfekt og fremspiringen god, fortæller Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard om baggrunden for det flotte resultat. – Men vi har også arbejdet i døgndrift i tre måneder med vanding. Da jeg har en stor vandingskapacitet, er løgene vandet optimalt. Årets største udfordring har været at have ressourcer nok til at flytte vandingen 24 timer i døgnet, mandskabet har været brugt godt. 

Vindermarken er vandet med i alt 280 mm. 

Afsætningen af løgene sker på det frie marked, hvor to tredjedele af løgene går til eksport via Sofi-Trade ApS og en tredjedel af løgene afsættes på det danske marked via A. F. Nyhuus A/S. 
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 25 år med løg! Priserne er meget høje, da der mangler løg i hele Europa. P.t. ligger priserne på gule og røde løg på omkring fire kroner pr. kilo, hvilket er en god pris, konstaterer Henrik Petersen. 

Henrik Petersen har 80 hektar med løg. 

Årets bedste økologiske løg
Gram Slot vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 39,3 ton pr. hektar. På anden pladsen fulgte Axel Månsson Øko med 38,3 ton løg pr. hektar. 

- Vi måtte rydde hærdepladsen for sne, da vi modtog løgplanterne i uge 14, fortæller driftsleder Kristian Kragelund med et stort smil. – Her stod de i to uger, før vi kunne plante dem, men siden hen har de haft medvind. 

Også her har vandingen krævet store ressourcer, og de økologiske planteløg er vandet med 310 mm i alt. Ukrudtsbekæmpelsen er en anden ressourcekrævende opgave: De radrenses henholdsvis strigles en gang om ugen, er renset med lugerobotten Robovator en gang og er håndluget en gang.   

Udover hæderen modtog Gram Slot et gavekort på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal. 

Gram Slot har fem års erfaring med dyrkning af løg, og driftsleder Kristian Kragelund, som modtog prisen, har blot to års erfaring med løg. Ud af Gram Slots 2500 hektar er der 17 hektar med gule løg, som alle afsættes i Rema 1000. 

Konkurrencen Årets Løgavler er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto.

Årets flotteste løg
Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for syvende år i træk. Ikke mindre end 16 prøver – otte gule og otte røde, hvilket er rekord - skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk. 

- Rødløgene er ikke så pæne som forventet, hvilket skyldes solskoldning. Løgskallerne er stribede med forskellige farver og er lidt rynkede, og løgene kan være lidt brune i toppen. Det har også været en helt usædvanlig sæson i 2018, fastslår løgkonsulent Peder Krogsgård, HortiAdvice.

Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard, blev en sikker vinder i konkurrencen med de gule løg med det højeste pointtal på alle parametre og med et pænt forspring ned til Martin Knudsen, Kærsgaard i Otterup, på andenpladsen. Vinderen af de røde løg blev Månsson Øko i Brande med et komfortabelt forspring ned til Martin Knudsen på andenpladsen. Det er første gang, at et parti økologiske løg har vundet kvalitetskonkurrencen. 

Vinderne af kvalitetskonkurrencen får et gavekort på 3.000 kroner, mens andenpladserne får et gavekort på 1.000 kroner. 

Kvalitetskonkurrencen er sponseret af Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera. 
 

Ekstra drøn på DM

Landboungdommens DM-stævne i traktortræk i Brande indgår samarbejde med European Championships.

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Brede dæk i Ringe

To virksomheder langs Svendborg-motorvejen ved Ringe holdt åbent hus i fredags.

Debutant forventer op mod 5.000 til økodag

Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup ved Søllinge deltager for første gang ved den populære, landsdækkende »Økodag«, hvor køerne sendes på græs.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Kulturarven i Lumby sogn føres videre

Skovdyrkerne Øerne har bistået menighedsrådet i ambitionen om at koble historie og nutidigt på en vellykket måde i en fire hektar præsteskov.

25 år i Egense

Erland Pedersen markerer på fredag og lørdag jubilæet med Egense Service Værksted.

Dødelighed bekæmpes med digital overvågning

Sandager Skovgaard har indlogeret et ungt iværksætterteam på bedriften, som afprøver digitale faringsovervågning, der skal sænke antallet af dødfødte grise.

Skov skaber miljø - og glæde

Skovrejsning er et oplagt virkemiddel for at opfylde de kollektive miljøkrav. Ikke mindst på Fyn, hvor terrænet flere steder forhindrer anlæggelse af vådområder, påpeger skovfoged Stefan Petersen.

Løkkes Maskinfabrik klar med nyskabelse til plantørrerier

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager. Allerede før anlægget er markedsført, har flere planteavlere taget idéen til sig.
Side 1 af 26 (505 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer