bannerPos

Årets bedste løgavlere 2018 kåret

Årets Løgavlere 2018: Gram Slot repræsenteret ved driftsleder Kristian Kragelund (tv) og Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard i Otterup. Foto: Stig F. Nielsen.

Henning K. Andersen

29-01-2019 11:55
Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard ved Otterup, vandt titlen som Årets Løgavler for fjerde gang i alt i konkurrencens trettenårige historie, mens den økologiske del af konkurrencen blev vundet af Gram Slot ved Svend Brodersen, hvilket var for første gang.

Henrik Petersen kunne dermed fejre sit 25 års jubilæum som løgavler på flotteste vis, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg mandag den 28. januar 2019 kårede løgavlerne på foreningens årsmøde, som blev holdt i Vejle. 

Henrik Petersen vandt med 85,0 ton løg pr. hektar, hvilket er det næsthøjeste udbytte, der er opnået i konkurrencens historie. Det er i øvrigt Henrik Petersen, der sidder på rekorden, som stammer helt tilbage til 2008. Vinderudbyttet ligger noget højere end i 2017, til gengæld er det meget større spredning mellem top og bund i år, idet det laveste udbytte blandt de otte konventionelle deltagere var 55,1 ton pr. ha. 

Henrik Petersen modtog hæderen sammen med et gavekort på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal. Axel Månsson i Brande blev nummer to med et udbytte på 75,8 ton løg pr. hektar.

Frisk jord og fokus på vanding
- Løgene kom rigtigt godt fra start i år, såningen var perfekt og fremspiringen god, fortæller Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard om baggrunden for det flotte resultat. – Men vi har også arbejdet i døgndrift i tre måneder med vanding. Da jeg har en stor vandingskapacitet, er løgene vandet optimalt. Årets største udfordring har været at have ressourcer nok til at flytte vandingen 24 timer i døgnet, mandskabet har været brugt godt. 

Vindermarken er vandet med i alt 280 mm. 

Afsætningen af løgene sker på det frie marked, hvor to tredjedele af løgene går til eksport via Sofi-Trade ApS og en tredjedel af løgene afsættes på det danske marked via A. F. Nyhuus A/S. 
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 25 år med løg! Priserne er meget høje, da der mangler løg i hele Europa. P.t. ligger priserne på gule og røde løg på omkring fire kroner pr. kilo, hvilket er en god pris, konstaterer Henrik Petersen. 

Henrik Petersen har 80 hektar med løg. 

Årets bedste økologiske løg
Gram Slot vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 39,3 ton pr. hektar. På anden pladsen fulgte Axel Månsson Øko med 38,3 ton løg pr. hektar. 

- Vi måtte rydde hærdepladsen for sne, da vi modtog løgplanterne i uge 14, fortæller driftsleder Kristian Kragelund med et stort smil. – Her stod de i to uger, før vi kunne plante dem, men siden hen har de haft medvind. 

Også her har vandingen krævet store ressourcer, og de økologiske planteløg er vandet med 310 mm i alt. Ukrudtsbekæmpelsen er en anden ressourcekrævende opgave: De radrenses henholdsvis strigles en gang om ugen, er renset med lugerobotten Robovator en gang og er håndluget en gang.   

Udover hæderen modtog Gram Slot et gavekort på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal. 

Gram Slot har fem års erfaring med dyrkning af løg, og driftsleder Kristian Kragelund, som modtog prisen, har blot to års erfaring med løg. Ud af Gram Slots 2500 hektar er der 17 hektar med gule løg, som alle afsættes i Rema 1000. 

Konkurrencen Årets Løgavler er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto.

Årets flotteste løg
Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for syvende år i træk. Ikke mindre end 16 prøver – otte gule og otte røde, hvilket er rekord - skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk. 

- Rødløgene er ikke så pæne som forventet, hvilket skyldes solskoldning. Løgskallerne er stribede med forskellige farver og er lidt rynkede, og løgene kan være lidt brune i toppen. Det har også været en helt usædvanlig sæson i 2018, fastslår løgkonsulent Peder Krogsgård, HortiAdvice.

Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard, blev en sikker vinder i konkurrencen med de gule løg med det højeste pointtal på alle parametre og med et pænt forspring ned til Martin Knudsen, Kærsgaard i Otterup, på andenpladsen. Vinderen af de røde løg blev Månsson Øko i Brande med et komfortabelt forspring ned til Martin Knudsen på andenpladsen. Det er første gang, at et parti økologiske løg har vundet kvalitetskonkurrencen. 

Vinderne af kvalitetskonkurrencen får et gavekort på 3.000 kroner, mens andenpladserne får et gavekort på 1.000 kroner. 

Kvalitetskonkurrencen er sponseret af Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera. 
 

Besøg i Odense tæt ved sidste års tal

43.459 besøgte Det Fynske Dyrskue, trods det elendige vejr lørdag.

Halm er fremtiden

Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Præmieliste for kødkvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle kødkvæg blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

Præmieliste for malkekvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle malkekøer blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.
Side 1 af 30 (600 artikler)Prev1234567282930Next