bannerPos

Tørke og sen frost har udfordret i hundegræs

Planteavler John Stougaard, nær Vejlen på Tåsinge, kunne fredag den 19. juli afslutte årets høst af frøgræs, med en førsteårsmark med hundegræs af sorten Amba til DLF.

Camilla Bønløkke

Fagjournalist
26-07-2019 08:00
Planteavler John Stougaard på Tåsinge fik den 19. juli de sidste 27 hektar hundegræs i hus af sorten Amba. Sen nattefrost og en hård etableringsfase i sidste års tørre sommer har imidlertid sat sit præg på udbyttet i førsteårsmarken.

Vejret er fint, afgrøden så tør, at frøet er let at tømme af tanken og støvskyen fra den røde Case IH 9230 med pickup kan ses fra lang afstand. Desværre er årets avl af hundegræs ikke kun præget af medvind.

- Plantedækket er tæt og frøkvaliteten ser fin ud, men der mangler desværre frø i aksene.

Planteavler John Stougaard, nær Vejlen på Tåsinge, kunne fredag den 19. juli afslutte årets høst af frøgræs, med en førsteårsmark med hundegræs af sorten Amba til DLF. Desværre umiddelbart med et skuffende udbytte.

-  Noget tyder på, at førsteårsmarken her alligevel har taget skade af tørken i etableringsfasen. Da jeg sidste år høstede vårbyggen var græsudlægget heller ikke engang at se, men det kom sig ellers siden med et tilfredsstillende plantedække.

 

Frost og fugle

Det er dermed ikke planter, men frø der mangler.

- Ifølge avlschef Erling Christoffersen fra DLF, der var her tidligere på dagen, er den manglende frøsætning også en konsekvens af den sene frost, påpeger John Stougaard, der dermed konkluderer, at det manglende udbytte sandsynligvis er en kombination af de udfordrende vækstbetingelser.

Ikke nok med at vejret i vækstsæsonen har udfordret, afgrøderne i marken, der er beliggende nær Vejlen på Tåsinge, udfordres også af fuglelivet.

- Vi bøvler med gæs her på arealerne, og her siden skårlægning har råger hoppet rundt i skårene, hvilket jo også får frøene til at falde af, lyder det ærgerligt fra John Stougaard, imens han må undvige de opsatte fugleskræmsler.

 

Let høst

Det er tre år siden nu, at John Stougaard investerede i et pickupbord til mejetærskeren.

- Det var efter et år, hvor jeg virkelig havde problemer med at få frøgræsset løftet fri af alt det grønne, at jeg valgte at købe pickup-bordet, og det har jeg aldrig fortrudt, understreger John Stougaard.

Han forklarer nærmere, hvordan netop denne pickup med to bånd sikrer, at frøgræsset løftes op og føres korrekt ind under tromlen og ikke trækkes med op over, som det ellers nogle gange kan ske.

 

Rettidig skårlægning

Det er 16 dage tidligere, den 3. juli, at hundegræsset i denne mark blev skårlagt af Lindegården v/Ole Jørgensen.

- Hundegræs skal skårlægges, når det begynder at blive grå-brunt og frøene begynder at gå løse i skallerne. Det er desuden mest optimalt at skårlægge om aftenen eller om natten, hvor der er lidt dug til at holde på de frø, der let falder af, forklarer John Stougaard.

Vind og vejr har derfor også stor indflydelse på skårlægningstidspunktet.

- Det er bedre at skårlægge en dag for tidligt, hvis der er udsigt til lidt hårdt vejr. Så tåler det ikke, at det står op. Udfordringen er bare, at det altid er en presset tid for maskinstationen med skårlæggerne, da frøfirmaerne ofte melder et bestemt tidspunkt ud for rettidig skårlægning, mens skårlæggerne umuligt kan nå at være alle steder på samme tid, påpeger planteavleren, der ikke lægger skjul på, at rettidighed i denne afgrøde er afgørende.

 

Sortsvalg

John Stougaard har kontrakt med DLF, og det er dermed også dem, der tager stilling til spørgsmål omkring sortsvalg i de godt 55 hektar frøgræs, som han i år har med henholdsvis rødsvingel, der i øvrigt gav tilfredsstillende, og hundegræs.

- Der er jo også noget med nogle afstandskrav i forhold til de sorter der er hos naboerne, hvorfor det også er en fordel, at det er samme frøfirma, der kommer hos de omkringliggende naboer.

I modsætning til høsten af kornafgrøder, så ser John Stougaard ikke så meget på vandprocenten i forhold til rette høsttidspunkt, men mere om det kan høstes.

- Uanset hvordan vejret er under frøhøsten, så skal frøet have luft, når det kommer på lager – meget luft - og det skal være kold luft i de første tre døgn. Sætter du varme på for tidligt, så kan du risikere at ødelægge spireevnen, ligesom for varm luft også kan ødelægge spireevnen, påpeger planteavleren og bemærker, at kornhøsten på det område er mere taknemmelig.

- Her i frøet kan du ikke tage bestik af høsttidspunktet ved at bide i et par kerner.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next