bannerPos

Svenske sorter på den danske sortsliste

Konsulent hos Lantmännen Agro Christian Dyre, dyrker selv den svenske vinterhvedesort Brons.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-07-2019 08:31
Det svenskejede Lantmännen Agro A/S er også en spiller på det danske marked, når det kommer til spændende svenskforædlede sorter.

Lantmännen Agro A/S, der har hovedkontor på Lindholm Havn i Nyborg, er fra efteråret repræsenteret med sorter i de danske sortsforsøg, og danske data er dermed tilgængelige fra høst 2020 via sortinfo.dk.

Christian Dyre, konsulent hos Lantmännen Agro i Danmark, beskriver to af de hvedesorter, som Lantmännen Agro har på markedet fra efteråret 2019. Der er tale om sorter fra moderselskabets egen forædling i Svalöv i Sverige.

- Hacksta er en helt ny sort fra vores egen forædling i Svalöv. Den har et stift mellemlangt strå og et forholdstal 105 i Skåne i 2018. Sorten er meget sund, og primært en fodertype, som der kun er begrænset mængde af til rådighed dette efterår.

 

Stråstiv sort

Den anden hvedesort, der nu bliver tilgængelig på det danske marked, er Brons.

- Brons er en lidt ældre type, men også fra vores egen forædling, og sorten er en af de mest dyrkede i Sverige. Den har ligget på forholdstal 100 over de sidste fire år i Skåne, og den er velegnet til både foder og industri, den er særdeles stråstiv og næsten umulig at få til at gå i leje. Og af denne sort er der gode mængder såsæd til rådighed fra efteråret.

For begge sorter gælder det, at de kommer med i de danske sortforsøg dette efterår.

- For de landmænd, som har lyst til at prøve noget spændende nyt, ville de to nævnte sorter bestemt være værd at prøve, og de er selvfølgelig vinterfaste, påpeger Christian Dyre, der på egne arealer selv har lavet en test på 10,5 hektar med sorten Brons.

- Selv med tildeling af 227 kilo N og spinat som forfrugt, hvilket er yderligere 23 kilo N, er der ikke en eneste plante som ligger ned, lyder det fra konsulenten, der dermed med egne øjne har fået bekræftet, at sorten ikke sådan lige går i leje.

Udover de nævnte nye sorter, så tilbyder Lantmännen Agro selvfølgelig også et bredt program af de kendte og gode sorter indenfor både vinterhvede, vinterbyg, vinterrug og vinterraps til dette efterår.

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next