bannerPos

Svenske sorter på den danske sortsliste

Konsulent hos Lantmännen Agro Christian Dyre, dyrker selv den svenske vinterhvedesort Brons.

Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-07-2019 08:31
Det svenskejede Lantmännen Agro A/S er også en spiller på det danske marked, når det kommer til spændende svenskforædlede sorter.

Lantmännen Agro A/S, der har hovedkontor på Lindholm Havn i Nyborg, er fra efteråret repræsenteret med sorter i de danske sortsforsøg, og danske data er dermed tilgængelige fra høst 2020 via sortinfo.dk.

Christian Dyre, konsulent hos Lantmännen Agro i Danmark, beskriver to af de hvedesorter, som Lantmännen Agro har på markedet fra efteråret 2019. Der er tale om sorter fra moderselskabets egen forædling i Svalöv i Sverige.

- Hacksta er en helt ny sort fra vores egen forædling i Svalöv. Den har et stift mellemlangt strå og et forholdstal 105 i Skåne i 2018. Sorten er meget sund, og primært en fodertype, som der kun er begrænset mængde af til rådighed dette efterår.

 

Stråstiv sort

Den anden hvedesort, der nu bliver tilgængelig på det danske marked, er Brons.

- Brons er en lidt ældre type, men også fra vores egen forædling, og sorten er en af de mest dyrkede i Sverige. Den har ligget på forholdstal 100 over de sidste fire år i Skåne, og den er velegnet til både foder og industri, den er særdeles stråstiv og næsten umulig at få til at gå i leje. Og af denne sort er der gode mængder såsæd til rådighed fra efteråret.

For begge sorter gælder det, at de kommer med i de danske sortforsøg dette efterår.

- For de landmænd, som har lyst til at prøve noget spændende nyt, ville de to nævnte sorter bestemt være værd at prøve, og de er selvfølgelig vinterfaste, påpeger Christian Dyre, der på egne arealer selv har lavet en test på 10,5 hektar med sorten Brons.

- Selv med tildeling af 227 kilo N og spinat som forfrugt, hvilket er yderligere 23 kilo N, er der ikke en eneste plante som ligger ned, lyder det fra konsulenten, der dermed med egne øjne har fået bekræftet, at sorten ikke sådan lige går i leje.

Udover de nævnte nye sorter, så tilbyder Lantmännen Agro selvfølgelig også et bredt program af de kendte og gode sorter indenfor både vinterhvede, vinterbyg, vinterrug og vinterraps til dette efterår.

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next