bannerPos

Grimme grøntsager går som varmt brød

- Både for supermarkedskæderne og os er det et godt signal at sende til forbrugerne, at vi er med til at bekæmpe madspild, siger Claus Duedal Jakobsen. Salgschefen og indkøber hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn viser her 2. sorteringsprodukter, som er blevet populære hos supermarkedernes kunder.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
17-05-2019 08:07
Siden 2017 har gartneriet Alfred Pedersen og Søn afsat hele gartneriets produktion af 2. sorteringsvarer som et led i bekæmpelsen af madspild.

Kan en etiket med teksten »Grimme grøntsager« sælge tomater?

Ja, lyder det ultrakorte svar.

Det er den erfaring, Alfred Pedersen & Søn i Bellinge fik, da gartneriet for to år siden lavede en lille test samme med supermarkedskæden Rema 1000.

2. sortering blev solgt

- Da jeg startede i gartneriet i 2017, gik jeg en dag rundt i drivhusene og kom forbi affaldscontainerne, hvor der lå en masse ganske pæne tomater. Jeg undrede mig over, de var havnet der og fik svaret, at de var deforme og ikke havde nogen værdi, fortæller salgschef & indkøber hos Alfred Pedersen & Søn, Claus Duedal Jakobsen.

En henvendelse til nogle af gartneriets kunder afslørede heller ikke den store interesse for de frasorterede tomater. Men så lavede salgschefen en lille test sammen med Rema 1000, som fik fire kasser 2. sorteringstomater ud i en af kædens butikker med påskriften »Grimme grøntsager« og »Bekæmp madspild«.

- Næste dag var alle fire kasser solgt, fortæller Claus Duedal Jakobsen.

Populære madspildsgrøntsager

Den lille test har ført til, at gartneriet i dag afsætter alle gartneriets 2. sorteringsvarer indenfor både tomater, agurker og peberfrugter. I runde tal drejer det sig om 100 tons grøntsager svarende til mellem en og to procent af gartneriets samlede produktion.

Rema 1000 er den primære aftager af 2. sorteringsprodukterne, men Salling Group, der omfatter Bilka, Føtex og Netto, aftager også en del. Salling Group aftager blandt anden en speciel ketchup, som Alfred Pedersen & Søn udviklede på baggrund af sidste års overskudsproduktion af tomater.

- Vi sælger også lidt af de grimme, friske grøntsager til Føtex og Bilka, blandt andet økologiske madspildsagurker, mens Rema 1000 aftager de konventionelle agurker, fortæller Claus Duedal Jakobsen.

- Butikkerne er vilde med disse varer, konstaterer han.

Øget fokus på madspild

Populariteten skyldes ikke mindst, at madspild for alvor er sat på dagsordenen i både Danmark og EU. Ifølge bevægelsen Stop Spild af Mad, som blev startet af Selina Juul i 2008, smider vi i Danmark hvert år cirka 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Spildet koster de danske husholdninger omkring 13,5 milliarder kroner om året inklusiv moms og afgifter.

- For supermarkedskæderne er det et rigtig godt signal at sende til forbrugerne, at man er med til at bekæmpe madspild. Og som producenter har vi også et kæmpe ansvar for at kigge indad og spørge: Hvad kan vi gøre for at minimere madspild og overskudsproduktion, siger Claus Duedal Jakobsen.

- For os giver det en ekstra sorteringsopgave, men samtidig sikrer vi, at 2. sorteringsvarerne kommer ud i butikkerne og får en ekstra chance. Vi kan også konstatere, at kædernes indkøbere er begyndt at gøre plads til de skæve grøntsager, så forbrugerne får øje på dem, fortæller salgschefen.

Godt signal til forbrugerne

I dag er det sådan, at forbrugerne ligefrem efterspørger madspildsgrøntsagerne i butikkerne, og Rema 1000 oplever, ifølge Claus Duedal Jakobsen, et ekstra salg i kraft af 2. sorteringsvarerne, som har lagt sig på toppen af omsætningen, uden at det har ført til et mindre salg af 1. sorteringsvarerne.

- Salget af madspildsgrøntsagerne rammer heller ikke os negativt. Det giver en lille økonomisk gevinst, og så tæller det også på plussiden, at vi er med til at bekæmpe madspil, selv om vi helst vil producere 1. klasses varer, fordi vi altid går efter at lave højkvalitetsprodukter, siger Claus Duedal Jakobsen.

- Men forbrugerne har taget rigtig godt imod madspildsgrøntsagerne, og det har vi det fint med, siger salgschefen.

Kort om Alfred Pedersen & Søn

● Alfred Pedersen & Søn ApS er den største skandinaviske producent af både konventionelle og økologiske tomater samt peberfrugter og agurker.

● Grøntsagerne produceres i højteknologiske drivhuse på Fyn og i Sverige, og til sammen råder virksomheden over mere end 260.000 kvadratmeter drivhuse.

● Alfred Pedersen & Søn ApS har hovedsæde på Assensvej ved Bellinge og beskæftiger i dag 150 medarbejdere.

● Gartneriet blev grundlagt i 1948 af Katrine & Alfred Pedersen. I dag er Katrine & Alfreds søn Mads Pedersen både daglig leder og ejer af Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS.

Kilde: Alfred Pedersen & Søn

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next