bannerPos

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Vi klarer os godt med vore seks hektar med masser af håndarbejde – og frisk luft, lyder det fra Bjarne Nielsen (forrest), der sammen med sine medarbejdere næsten dagligt sender 100 kasser friskplukkede rabarber afsted til grossister i København.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
19-08-2019 08:00
- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Flere gange ugentligt hele foråret og sommeren igennem henter en vognmand paller med friskplukkede rabarber fra kølerummet på en lille ejendom i Vester Kærby. Aftagerne er primært københavnske restauranter, grønthandlere eller supermarkeder.

- Vi mærker tydeligt, at interessen for friske danske råvarer er øget. Igen i år har efterspørgslen været stigende fra de grossister, vi afsætter til. Prisen er ikke på samme måde afgørende som tidligere, hvor man kun gik efter de billigste varer, konstaterer frilandsgartner Bjarne Nielsen, der på sin sandjord har tre hektar med rabarberplanter, og andre tre hektar med porrer.

Rabarber er en af de første grøntsager, som er klar til at blive plukket i det tidlige forår. Derfor hører han ofte fra kunderne, så snart de første forårstegn viser sig. Sæsonen indledes i midten af april og slutter til september. I højsæsonen sendes omkring 100 kasser med friskplukkede bundter afsted dagligt.

Gamle retter

Ikke mindst er det de kendte kokke, der priser de friske, lokale råvarer, som Bjarne Nielsen takker for den gode reklame og den trend, som er skabt blandt de moderne forbrugere.

- Det nordiske køkken og gammeldags retter er vendt tilbage. Derfor indgår rabarber i mange kager og desserter, ligesom der også på gourmetrestauranter kan blive serveret rabarberkompot eller andre specialister fra gamle dage.

Den nordøstfynske grøntsagsavler leverer også rabarber til saftproduktion. Således anvender Nybro Frugt i Mesinge den som variant i deres æblemost, og senest har et vineri i Mols Bjerge fået præmie for en mousserende vin med røde elmsfeuer rabarber fra Bjarne Nielsen som ingrediens.

Håndarbejde

Bjarne Nielsen er 65 år og oprindelig udlært gartner hos Dæhnfeldt A/S. Siden 1979 har han været selvstændig og levet af de 19 hektar på forældrenes ejendom. Først som boende i et nabohus, og fra 2000, hvor han og konen har boet på gården.

I de første mange år var gulerødder med top den største og mest indbringende afgrøde.

Men rationaliseringen og strukturudviklingen inden for specialafgrøder gjorde, at Bjarne Nielsen fandt det vigtigt at holde fast i afgrøder, hvor håndarbejde var nødvendigt.

Indtil for ti år siden var han medlem af Gasa Odense, men i dag afsætter han alle sine varer selv gennem direkte kontakt med grossisterne.

Uden sprøjtning

Sæsonen for rabarber er ved at rinde ud, og efter den årlige to-ugers ferietur til Thailand er han sammen med de to ansatte og medhjælpere, som hyres ind efter behov, klar til at høste porrerne fra midten af september frem til januar-februar, alt efter om der kommer frostperioder. Det sker med optagningen med en Asa-Lift optager, og hjemme i laden med et anlæg til vask, afskæring og bundtning af porrer.

- Det her er et fransk anlæg. Men jeg har altid interesseret mig for praktiske og smarte løsninger, så faktisk fik jeg oprindelig fremstillet et anlæg hos en smed på Ærø med bistand af et par lokale ingeniører.

Alt imens sygner rabarberne efterhånden helt hen, så der om vinteren kun er de visne blade tilbage. Sprøjtning er ikke aktuelt på noget tidspunkt, da de store blade holder det meste ukrudt i ave. Kun en snitning af de tilbageblevne høje ukrudtsplanter foretages sidst på året.

Bjarne Nielsen har tre forskellige sorter rabarber. Planterne, der holder til mindst 10 års høst, skal gødes tre-fire gange på en sæson, og ellers kun vandes efter behov.

Den gode historie

- Den sprøjtefrie dyrkning tæller også for afgrøden, og i det hele taget er den gode historie og dens oprindelse også blevet vigtigt for forbrugerne, påpeger den nordøstfynske frilandsgartner, som derfor har sit navn og adresse på alle kasser og samtlige bundter rabarber.

Også Bjarne Nielsens egen tilværelse er en god historie.

- Vi klarer os godt med seks hektar med masser af håndarbejde - og frisk luft året rundt. Og med den fortsatte interesse og god respons på det, vi går og dyrker.

Resten af de i alt 19 hektar på ejendommen er forpagtet ud, når han at fortælle, inden det igen er tilbage til håndarbejdet i marken med at plukke, bundte, afpudse og pakke de mange rabarberstilke i kasserne, der så senere på dagen hentes og køres til hovedstaden.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next