bannerPos

- Gården og familien betyder alt

Jordskokker, som Christian Esbech her viser, var sidste sæsons store afgrøde på Esbechgaard. Afgrøden blev dyrket på 40 hektar.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
04-01-2019 08:00
Christian Esbech er tredje generation på Esbechgaard, hvor der dyrkes økologiske grønsager.

- Gården og familien betyder alt.

Christian Esbech er klar til at strække sig meget langt, for at han og familien også fremover kan nyde tilværelsen på Esbechgaard, som ligger naturskønt ud til Odense Fjord.

- Jeg er vokset op med grønsagsproduktion, så det er en familietradition og hjerteblod for mig, siger den unge landmand, som startede omlægningen af produktionen til økologi i 2016.

I starten var økologien ikke passion, men en nødvendighed.

- Det var simpelthen et krav fra kæderne. De grønsager, vi producerer, specielt grønkål, jordskokker og fennikel er små artikler, som i dag kun kan sælges i den økologiske variant, fortæller Christian Esbech.

- Det er sjovt at arbejde med økologien. En af økologiens helt store fordele er, at man får en større samfundsaccept. Som landmænd arbejder vi hver dag mange timer for få penge, så det er rart at få et skulderklap for det, vi brænder for og lægger hele vores liv i, siger den fynske økolog.

45 ha med økologi

Omlægningen til økologi har for nogle af gårdens produkter været et let skridt at tage. Det gælder for eksempel jordskokkerne og grønkålen.

- Dem sprøjtede vi stort set ikke i forvejen. På andre områder har omlægningen været vanskeligere, men efterhånden tager jeg det mere som en udfordring end som noget, der er træls, siger Christian Esbech.

I år driver han 45 hektar af gårdens jord 100 procent økologisk. Desuden lægger han 30 hektar mere om hvert år.

- Det er planen, at alle vores marker på sigt skal lægges om til økologisk drift. Men vi har nogle problemer med næringsstofferne på vores kornareal. Grønsagerne kan bedre betale den dyre gødning, men kornarealerne skal vi lige have kigget lidt nærmere på, siger Christian Esbech.

Læs mere fra Esbechgaard i næste uges LandbrugFyn. Avisen kan allerede fra i morgen læses her på hjemmesiden.

 

Besøg i Odense tæt ved sidste års tal

43.459 besøgte Det Fynske Dyrskue, trods det elendige vejr lørdag.

Halm er fremtiden

Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Præmieliste for kødkvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle kødkvæg blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

Præmieliste for malkekvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle malkekøer blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.
Side 1 af 30 (600 artikler)Prev1234567282930Next