bannerPos

Et marked i rivende udvikling har også plads til nicher

Forbrugerne vil have mere frugt og grønt, og markedet er i stor udvikling. De etablerede er dog allerede i gang med at udvide eller at omlægge til økologi, så det er et vanskeligt marked at komme ind på som ny spiller, siger direktør for Gasa Odense Frugt Grønt, Jens Nannerup. Foto: Ebbe Mortensen

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
18-05-2019 08:25
Dansk frugt og grønt stormer fremad, men der kan være plads til de lokale mellem de etablerede, hvis du har styr på markedsføringen, siger direktør for Gasa Odense Frugt Grønt, Jens Nannerup.

Markedet for dansk frugt og grønt er i rivende udvikling, forbrugernes tallerkener bliver grønnere, og avlerne herhjemme producerer for godt to milliarder i værdi. Men når ingen ligefrem sulter, hvordan påvirker man så »gamet«, så man kan få lov at lege med? Det har LandbrugFyn spurgt direktøren for salgsorganisationen Gasa Odense Frugt Grønt A.m.b.a, Jens Nannerup, om.

- Vi importerer stadig to tredjedele af vores grønt og frugt. Men fordi vi skal til at spise flere grøntsager, og forbruget af kød må forventes at falde, så tilsiger markedet faktisk, at der er plads til mere, hvis man kan og vil, siger Jens Nannerup.

Han forklarer, at de danske avlere har opbygget en stærk sektor, og at mange af de etablerede spillere står overfor udvidelser eller omlægning til økologi, hvor efterspørgslen efter sidstnævnte også kun går fremad. Dertil kommer at den danske eksport af grøntsager er stigende.

- Ligesom vi ser i almindeligt landbrug, bliver de enkelte producenter i gartnerierhvervet også større og færre. De etablerede er dygtige, giver den gas og er innovative. Så det vil være vanskeligt at komme ind på markedet som ny producent, siger direktøren for Gasa Odense Frugt Grønt.

En mulighed i nichen

Hvis man så alligevel går og drømmer om at producere sin egen frugt og grønt, er der et par døre, man måske kan åbne, forklarer Jens Nannerup.

- Enten kan man gå til sådan nogle som os, og spørge om det, man ønsker at lave, er noget, som vi vurderer vi kan sælge. Men derudover skal man kunne konkurrere på noget andet end de etablerede, som er omkostningseffektive, innovative og sikrer høje udbytter, siger direktøren.

Og udover at der markedsmæssigt er en åbenlys chance i økologien. Så kan man som ny producent ifølge Jens Nannerup konkurrere om forbrugernes gunst med det lokale islæt og den gode historie.

- Når hele grøntsagssalget vil stige, vil det også drive efterspørgslen for lokale fødevarer fremad. Lokal produktion er aktuelt i høj kurs, og flere rundt omkring har nogle rigtige fine, sunde forretninger med gårdbutikker og lokalt salg. Og jeg vil tro, at der er en fortsat positiv udvikling indenfor lokalsalg, forklarer direktøren.


Mere end en åben stalddør

Men hvis du overvejer at bliver lokalproducent, skal du ikke regne med, at det er nok med en åben stalddør og et skilt ved vejen, vurderer Jens Nannerup.

- Først og fremmest er det en nicheproduktion, og her er parametrene kvalitet og ikke så meget, om varen koster et par kroner mere, men også at markedsføre sig, så de lokale forbrugere helt praktisk talt vælger at køre forbi ens gård eller vejbod, siger han og tilføjer:

- Det kræver at man har flair for at lave lokal markedsføring med den gode historie. Der er sikkert mange muligheder, i 2019 er det nok på de sociale medier, men man skal, hvis man vil have succes, ud og lave et stykke arbejde for at få kunderne i sin butik som lokalproducent, pointerer Jens Nannerup.

Der kan også for de lokale nicheproducenter være et marked i at udvikle nye produkter i partnerskaber med andre nicheproducenter, som så markedsføres som noget egnsspecifikt med en lokal historie, medgiver direktøren.

- Men det er baseret på, at den næste i rækken kan producere mindre mængder, som så sælges som højværdi. Grundlæggende skal nye avlere i høj grad evne at få styr på deres afsætning, og komme med noget, der er bedre, end det der er. Om vi så skal sælge det gennem det etablerede system, eller om afsætningen skal være mere lokal, det bliver et valg for den enkelte, slutter Jens Nannerup

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next