bannerPos

Et høstår med udbytter og priser i top for havefrø

- Det her bliver et af de år, som vi som avlere kan huske. Ikke mindst for spinatavlere, hvor både udbytte og pris er oppe på et højere niveau, påpeger Per Funch Clausen, Jensen Seeds. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
12-10-2019 08:00
- Overordnet set, så har det været et kanongodt høstår, både hvad angår kornafgrøder, frøgræs og havefrø, lyder det fra Per Funch Clausen hos Jensen Seeds i Birkum.

Persillehøsten hos Michael Pedersen i Snave på Hindsholm – se modstående side - afsluttede et godt år i de fynske marker med specialafgrøder.

Per Funch Clausen fra Jensen Seeds i Birkum kan i en estimeret status konkludere, at det overordnet set har været et kanongodt høstår.

- Det her bliver et af de år, som vi som avlere kan huske. Ikke mindst for spinatavlere, hvor både udbytte og pris er oppe på et højt niveau. Men selvfølgelig med de udsving, der også har været, påpeger Per Funch Clausen.

120 procent avl

For der har været tale om store udsving i blandt andet spinat.

- Det har været et rigtig godt spinat-år med et gennemsnit på 120 procent. Dog med store udsving, hvor nogen avlere næsten har nået 200 procent, lyder det fra havefrøkonsulenten, der påpeger, at det også har været et år uden luseproblemer, og hvor markerne generelt har været rene, med en god effekt af bladmidlerne.

I skorzonerrod har der i år været normalhøst, mens purløg derimod har vist sig som en højdespringer med forventede udbytter, der er landet på 125-130 procent.

- Også i purløg har der selvfølgelig været lidt udsving, men foreløbig tegner resultatet til at ligge godt, vurderer Per Funch Clausen.
I vårraps er udbyttet også over 100 procent, hvorimod pak choi virkelig er faldet uheldigt ud.

Redskaberne forsvinder

- Der har næsten kun været halv avl i pak choi, og årsagen er, at vi simpelthen ikke kan styre skadedyrene, selvom vi sprøjter, med det vi må.

Problemet ventes desværre kun at blive endnu værre, idet insektmidlet Plenum forsvinder fra næste år, ligesom Biscaya og Avaunt frygtes at være på vej væk som et redskab. Samtidig er der udfordringer med resistens i Karate.

- For mig at se, så bliver det ikke længere muligt at dyrke pak choi. Det er ærgerligt, for det kan sagtens sælges. Avlerne får bare alt for lidt ud af det, og det er lidt de samme udfordringer, vi står overfor i vårraps, hvis redskaberne forsvinder, påpeger Per Funch Clausen.

God høst i morgenfruer og persille

I den ellers dyrkningssikre frøafgrøde karse har sygdom trukket lidt ned i år og har skuffet lidt i udbytte. Til gengæld har der i krysantemum-frø været en helt god høst.
Endelig er det, som hos Knud Rasmussen ved Otterup, endt ud med et imponerende udbytte i morgenfruerne og dermed et rigtig godt afkast.

- Persillemarken hos Michael Pedersen i Snave har også set godt ud hele vejen igennem, og trods et ustadigt vejr er den vejret godt og gav ligeledes et godt udbytte, konstaterer Per Funch Clausen.

Færre specialafgrøder i fremtiden

Hos DLF-ejede Jensen Seeds i Birkum forventer man et mindre areal med specialafgrøder til næste år.

- Vi har haft et rekordareal i år og et godt udbytte. Det er derfor ikke alle avlere, der kan få opfyldt ønskesedlerne for næste års kontrakter, vurderer Per Funch Clausen.

Og trods et år med udbytter og priser i top, så kan han ikke skjule sin ærgrelse over de fremtidige udfordringer, som frøavlen står over for.

- I år har vi kun haft to marker med iberis, men her mangler vi også værktøjer. Midlerne falder væk, og arbejdskraften til at luge er for dyr. Det betyder, at flere af de fine specialafgrøder som vi ellers har haft, de falder væk. Mange af de eksotiske blomster og urter er allerede væk, og det er ærgerligt, da det ellers netop er noget der er godt for biodiversitet, påpeger Per Funch Clausen.

 

0

Spildevandsbombe også på Fyn?

Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.
Side 1 af 52 (1031 artikler)Prev1234567505152Next