bannerPos

Bæredygtige grønsager

Den øgede fokus på lokale fødevarer mærker man hos SeedCom i Vissenbjerg, der leverer stort set alle frø til de danske grønsagsavlere, både de professionelle, men også til de flere og flere lokale, mindre producenter. Direktør Claus Bech med en pose rødbedefrø til den kommende sæson på det store lager i Vissenbjerg.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
10-02-2020 08:00
Forbrugerne går i stigende grad efter bæredygtige og lokale, sunde fødevarer. Det afspejler sig hos SeedCom i Vissenbjerg, som leverer frø til landets grønsagsavlere samt flere og flere hobbyavlere.

Bæredygtighed, sporbarhed, lokale og friske fødevarer.

Det er ord, som lyder godt i ørene hos de danske producenter af højværdiafgrøder som grønsager, bær og frugt.

Hos en af branchens store leverandører, frøfirmaet SeedCom i Vissenbjerg, som leverer stort set alt frømaterialet til grønsagsavlerne, bemærker direktør og medindehaver Claus Bech da også denne øgede interesse for nærheden, når forbrugerne vælger fødevarer.

 

Den gode historie

- Vi har verdens bedste fødevarer. Kineserne vælger dansk for vores gode varer med sporbarhed i alle led, og selv de danske forbrugere, som måske er de mest kritiske, er ved at vende på tallerkenen. Især de yngre har fokus på klima, bæredygtighed og sunde, friske fødevarer. Derfor øges arealerne med grønsager hos vores kunder, ligesom flere og flere på landet starter egen produktion op, måske til salg i en gårdbutik, eller for at være selvforsynende, siger Claus Bech, og bruger en artikel i sidste uges LandbrugFyn om et ungt par på landet, som et godt eksempel på, at flere og flere har lyst til at dyrke sine egne grønsager, måske have en gris eller et par kreaturer til kød i fryseren. Og hvem ved, en dag står en lille vejbod ude foran ejendommen.

Når det gælder afsætning af sine varer, er det vigtigt at kunne fortælle den gode og sande historie. Det er netop det, som de moderne forbrugere efterspørger og værdsætter.

- Store som små producenter skal være åbne. Invitér forbrugerne ind, om det et en højskoleforening eller en børnefamilie, og forklar begejstret, hvad I gør. Det er i høj grad historien og oplevelsen, der tæller, og giv dem måske en opskrift med i lommen, når de drager afsted med varerne, siger Claus Bech og videregiver en idé fra en tur til Canada tilbage i 1997:

- Her havde en flok lokale landmænd og gartnere sammen opstillet et telt med halmballer og paller ved en større vej, hvorfra de solgte deres egne sæsonvarer som græskar, kål og æbler. Det var festligt og godt tænkt.

Arealer med grønsager

Arealet i hektar i Danmark ifølge Danmarks Statistik:

Afgrøde/art              2005         2010         2015         2019

Grønsager i alt          9.663        10.480     10.975     12.125

Udvalgte arter:

Asparges                  67             111           150           229

Broccoli                     172           265           328           370

Arealet stiger

Tal fra Danmarks Statistik (se faktaboksen) viser, at udviklingen for dyrkning af grønsager er vendt, ikke mindst som følge af de ændrede forbrugertrends. Men også nye afgrøder og dyrkningsformer har været med til at øge arealerne, i størrelsesorden med et par procent om året.

SeedCom-direktøren ser fortsatte udviklingsmuligheder for branchen, blandt andet med nye robotteknologier, når det drejer professionelle dyrkere. Men også for »hobbyavlere«, som finder det spændende sælge i gårdbutikken og måske videreudvikler det til afsætning til grossister eller Gasa.

 

Grønsagsnørder

I 15 år har SeedCom leveret frø til de danske grønsagsavlere, de seneste seks år fra det nye domicil i industriområdet ved Vissenbjerg. Men også hobbyavlere har adgang til det store sortiment af kvalitetsfrø på hylderne.

- Naturligvis har vi ikke de små frøposer til køkkenhaven, men for dem, som måske vil starte lidt produktion til en gårdbutik, har vi samme produkter og redelige rådgivning, som til vores mange professionelle kunder landet over, påpeger direktør Claus Bech, der sammen med tre kolleger og den hollandske frøproducent Bejo er aktionærer i SeedCom.

- Vi vedkender gerne, at vi er grønsagsnørder. Derfor er vi begejstrede for vores frøprodukter, og står inde for de bedste dyrkningsegenskaber, kvaliteten og smagen i de færdigproducerede grønsager.

SeedCom A/S beskæftiger ialt ni medarbejdere.

 

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.
Side 1 af 45 (885 artikler)Prev1234567434445Next