bannerPos

Bæredygtige grønsager

Den øgede fokus på lokale fødevarer mærker man hos SeedCom i Vissenbjerg, der leverer stort set alle frø til de danske grønsagsavlere, både de professionelle, men også til de flere og flere lokale, mindre producenter. Direktør Claus Bech med en pose rødbedefrø til den kommende sæson på det store lager i Vissenbjerg.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
10-02-2020 08:00
Forbrugerne går i stigende grad efter bæredygtige og lokale, sunde fødevarer. Det afspejler sig hos SeedCom i Vissenbjerg, som leverer frø til landets grønsagsavlere samt flere og flere hobbyavlere.

Bæredygtighed, sporbarhed, lokale og friske fødevarer.

Det er ord, som lyder godt i ørene hos de danske producenter af højværdiafgrøder som grønsager, bær og frugt.

Hos en af branchens store leverandører, frøfirmaet SeedCom i Vissenbjerg, som leverer stort set alt frømaterialet til grønsagsavlerne, bemærker direktør og medindehaver Claus Bech da også denne øgede interesse for nærheden, når forbrugerne vælger fødevarer.

 

Den gode historie

- Vi har verdens bedste fødevarer. Kineserne vælger dansk for vores gode varer med sporbarhed i alle led, og selv de danske forbrugere, som måske er de mest kritiske, er ved at vende på tallerkenen. Især de yngre har fokus på klima, bæredygtighed og sunde, friske fødevarer. Derfor øges arealerne med grønsager hos vores kunder, ligesom flere og flere på landet starter egen produktion op, måske til salg i en gårdbutik, eller for at være selvforsynende, siger Claus Bech, og bruger en artikel i sidste uges LandbrugFyn om et ungt par på landet, som et godt eksempel på, at flere og flere har lyst til at dyrke sine egne grønsager, måske have en gris eller et par kreaturer til kød i fryseren. Og hvem ved, en dag står en lille vejbod ude foran ejendommen.

Når det gælder afsætning af sine varer, er det vigtigt at kunne fortælle den gode og sande historie. Det er netop det, som de moderne forbrugere efterspørger og værdsætter.

- Store som små producenter skal være åbne. Invitér forbrugerne ind, om det et en højskoleforening eller en børnefamilie, og forklar begejstret, hvad I gør. Det er i høj grad historien og oplevelsen, der tæller, og giv dem måske en opskrift med i lommen, når de drager afsted med varerne, siger Claus Bech og videregiver en idé fra en tur til Canada tilbage i 1997:

- Her havde en flok lokale landmænd og gartnere sammen opstillet et telt med halmballer og paller ved en større vej, hvorfra de solgte deres egne sæsonvarer som græskar, kål og æbler. Det var festligt og godt tænkt.

Arealer med grønsager

Arealet i hektar i Danmark ifølge Danmarks Statistik:

Afgrøde/art              2005         2010         2015         2019

Grønsager i alt          9.663        10.480     10.975     12.125

Udvalgte arter:

Asparges                  67             111           150           229

Broccoli                     172           265           328           370

Arealet stiger

Tal fra Danmarks Statistik (se faktaboksen) viser, at udviklingen for dyrkning af grønsager er vendt, ikke mindst som følge af de ændrede forbrugertrends. Men også nye afgrøder og dyrkningsformer har været med til at øge arealerne, i størrelsesorden med et par procent om året.

SeedCom-direktøren ser fortsatte udviklingsmuligheder for branchen, blandt andet med nye robotteknologier, når det drejer professionelle dyrkere. Men også for »hobbyavlere«, som finder det spændende sælge i gårdbutikken og måske videreudvikler det til afsætning til grossister eller Gasa.

 

Grønsagsnørder

I 15 år har SeedCom leveret frø til de danske grønsagsavlere, de seneste seks år fra det nye domicil i industriområdet ved Vissenbjerg. Men også hobbyavlere har adgang til det store sortiment af kvalitetsfrø på hylderne.

- Naturligvis har vi ikke de små frøposer til køkkenhaven, men for dem, som måske vil starte lidt produktion til en gårdbutik, har vi samme produkter og redelige rådgivning, som til vores mange professionelle kunder landet over, påpeger direktør Claus Bech, der sammen med tre kolleger og den hollandske frøproducent Bejo er aktionærer i SeedCom.

- Vi vedkender gerne, at vi er grønsagsnørder. Derfor er vi begejstrede for vores frøprodukter, og står inde for de bedste dyrkningsegenskaber, kvaliteten og smagen i de færdigproducerede grønsager.

SeedCom A/S beskæftiger ialt ni medarbejdere.

 

0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next