bannerPos

Tæt dialog i kostalden

Denne gut fra familien fra Kværndrup, som besøgte Højvang om formiddagen, fik både svar på sine spørgsmål og masser af oplevelser i stalden med de 170 jerseykøer. Fotos: Klaus Jørgensen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
25-09-2020 08:14
14 fynske landbrug deltog i årets anderledes udgave af »Åbent Landbrug«. Blandt dem var Højvang i Gislev, hvor Jeannette og Klaus Jørgensen havde to familier på besøg.

Lige siden 1995 har tusindvis af familier sat kryds i kalenderen den tredje søndag i september til et besøg på et landbrug. I starten gik eventen under navnet »Grøn Søndag« og siden da som »Åbent Landbrug«. Ikke mindre end 1,25 millioner danskere har gennem årene været med ved arrangementet på gårde over det ganske land.

Men på grund af corona-situationen fik den traditionsrige begivenhed denne gang et noget anderledes forløb. I stedet for de næsten op mod 100.000 besøgende på de normalt omkring 60-70 gårde havde kun omkring 50 danske familier i år chancen for at besøge en landbrugsbedrift.

Konceptet for den tredje søndag i september var skruet sammen på den måde, at man via Åbent Landbrugs populære facebookside fra den 10. september havde muligheden for at tilmelde op til 10 familiemedlemmer på en af de til gengæld ikke mindre end 160 åbne gårde på landsplan, til et besøg enten klokken 10, 12 eller 14. 

Rig mulighed for dialog

På Fyn var 14 bedrifter værter ved arrangementet, som på rekordtid blev booket op af interesserede familier. En af dem var Højvang i Gislev, hvor Jeanette og Klaus Jørgensen har 170 jerseykøer i stalden sammen med opdrættet og driver 230 hektar agerjord.

- Det blev en rigtig god og spændende dag, hvor vi havde en tæt dialog med gæsterne. Med de to timer til hver familie var der rig mulighed for spørgsmål og at gå i dybden med det, vi producerer, og hvordan vi gør det. Det var virkelig givtigt for os, og vores gæster udtrykte stor anerkendelse for den stolthed over, hvad vi producerer, konkluderede Klaus Jørgensen efter besøget af desværre kun to familier. Den tredje familie, som skulle være mødt op til middag, måtte sende afbud – på grund af sygdomssymptomer.

Det midtfynske værtspar bemærkede også den iver, som gæsterne var mødt op med.

- De mødte præcist til deres besøgstid, og var klar med spørgsmål til os. Det gjaldt blandt andet en dreng fra familien fra Kværndrup, som var her om formiddagen. Han havde skrevet sine spørgsmål op, og var både i gang med kost og fik lov til en tur i traktoren. Imens kunne vi tale med forældrene om vores køer, der præsterer som eliteudøvere og derfor skal have optimale forhold. 

Med for første gang

Klaus Jørgensen, der som fynsk kredsformand for Arla, har deltaget ved mange »Åbent Landbrug« gennem årene, oplever med denne form for intimt VIP-besøg en bedre mulighed for gæsterne at få svar på deres spørgsmål, hente viden om landbruget og få rørt ved dyrene.

- Ved de traditionelle arrangementer med mange flere gæster bliver det mere et flow uden en tæt dialog, siger den midtfynske mælkeproducent, der ikke tidligere har haft et sådant arrangement. Til gengæld har vi åbnet vores gård for børnehaver, dagplejemødre, friskolen og ved lokale arrangementer. Blandt andet kom der ved et spisearrangement for nogle år siden ikke mindre end 140 Gislev-borgere, hvor flere af dem aldrig havde besøgt et landbrug før.

- Det vidner om behovet for det løbende arbejde med samfundskontakt. Ikke mindst for vore andelsselskaber, som jo sælger vore produkter. I dag konstaterede jeg i hvert fald, at Arla heldigvis er godt kendt, mens vores gæster ikke vidste meget om Danish Crown, bemærker Klaus Jørgensen.

Til arrangementet, som sker i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Danish Crown og Arla, var der stillet effekter som legedyr og smagsprøver til rådighed hos de mange værter. 

Stof til eftertanke

- Naturligvis var der ikke så meget sjov og forlystelser, som var de normale Åbent Landbrug med de tusindvis af besøgende. Men til gengæld er jeg sikker på, at både familierne og os fik en intens oplevelse i de to timer, siger Klaus Jørgensen, der erkender, at han og Jeannette ikke har meldt sig hidtil som værter, netop fordi arrangementet er både for omfattende og tidskrævende i en meget travl tid i landbruget.

- Dette her var helt anderledes overskueligt, og forhåbentlig kan det give stof til eftertanke til tredje søndag i september fremover. Det har jeg i hvert fald skrevet i min evaluering til Landbrug & Fødevarer.    

 

0

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Mange landmænd har en mere bæredygtig virksomhed, end de tror

Ifølge Patriotisk Selskab kan en RISE-analyse give landmændene et overblik over, hvor bæredygtig deres virksomhed faktisk er.

Manden med de gode nødder

Lars Olesen er Danmarks største valnøddeavler. Hans mål er at gøre de sunde nødder til en nicheproduktion med en god indtjening.

New Holland i jysk samarbejde

De to fynske forhandlere, Kragmann og Egebjerg Smedie, har indgået strategisk samarbejde med Lyngfeldt A/S i Hadsten. Det vil styrke virksomhederne og vores kompetencer overfor kunderne, understreger Jesper Kragmann.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Besøg et minivådområde

Fire fynske landmænd inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober.

Kartoffelfabrik er stadig i kog

Med kun 4.000 tilmeldte hektarer undersøger de fynske initiativtagere de sidste muligheder for at etablere en kartoffelmelsfabrik.

Geder skal pleje Svanninge Bakker

Naturstyrelsen vil benytte et større gedehold til at holde græsset, gyvel og den øvrige bevoksning i ave i det unikke naturområde på 80 hektar.

Solrig dag i den økologiske vinterraps

Vejret viste sig fra sin bedste side, da små 20 interesserede var samlet hos Jørgen Schiøttz-Christensen i Skårup, for at blive klogere på dyrkningen af økologisk vinterraps. Og budskabet var de erfarne dyrkere og konsulenter enige om: Et veletableret såbed er første skridt mod en succesfuld økologisk høst af vinterraps.
Side 1 af 61 (1207 artikler)Prev1234567596061Next