bannerPos

Debutant forventer op mod 5.000 til økodag

Søndag den 14. april åbner Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup stalddørene for første gang til den landsdækkende Økodag, hvor gårdens 210 sortbrogede køer kommer på græs. Billedet stammer fra 2003, hvor bedriften i Eskildstrup deltog i forgængeren for Åbent Landbrug, »Grøn Søndag«. Foto: Erik Hansen

Henning K. Andersen

10-04-2019 08:00
Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup ved Søllinge deltager for første gang ved den populære, landsdækkende »Økodag«, hvor køerne sendes på græs.

På søndag den 14. april præcist klokken 12 sendes øko-køer ud på græs over det ganske danske land. Dagen danner samtidig rammen om den traditionsrige »Økodag«, der arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med blandt andet mejerierne Arla Foods, Thise, Naturmælk og Løgismose.

Øko-dagen har været afviklet siden 2005 den tredje søndag i april, og ligesom de foregående år ventes så publikumstilstrømning. Således overværede ikke mindre end 232.000 mennesker i fjor, at køerne på godt 60 økologiske bedrifter landet over for første gang kom på græs.

Med for første gang  

Et af de steder, man i år kan komme til økodag, er hos Anita og Niels Erik Maegaard, der lukker deres køer ud på deres økologiske græsmarker ved gården i Eskildstrup ved Søllinge. Det er første gang, parret deltager i økodagen.

- Det er selvfølgelig, fordi vi gerne vil vise forbrugerne, hvad det er vi går og laver til hverdag. Vi kan jo se, at der er mange, der har lyst til at komme ud og være med. Det har jo været en succes i mange år, siger Niels Erik Maegaard, der sidste år som medhjælper ved arrangementet på Statsfængslet Søbysøgaard så, hvor mange familier med børn og øvrige tilskuere, som var mødt op for at se øko-køerne blive sendt på græs.

Den midtfynske økologiske mælkeproducent, der driver 280 hektar jord og 210 sortbrogede køer med kalve, har pæne forventninger til dagen.

- Hvis vejret er godt, så regner vi med, at der kommer 5.000 mennesker. For vore gæster bliver der mulighed for at tage traktorkørekort og klappe en kalv. Det er noget, vi selv arrangerer. Vi træner nogle kalve til at være i nærheden af børn, men det er nok noget, de hurtigt vænner sig til i løbet af den dag, regner vi med, siger han.

Masser af aktiviteter

Selv om det er første gang, parret deltager i økodagen, er de ikke uvante med at åbne dørene for interesserede fremmede.

- For mange år siden deltog vi i noget, der hed »Grøn Søndag« (nu kendt som Åbent Landbrug, red.). Dengang kom der 700 mennesker. Men det her bliver jo meget større, siger Niels Erik Maegaard og fortsætter:

- Hvis der kun kommer 700 mennesker på søndag, så må det stå ned i stænger. Jeg håber på lunt vejr med solskin. Det vil være helt ideelt.

Til økodagen, der foregår på Klaus Berntsens Vej 3 i Eskildstrup, som hører under postnummer 5750 Ringe, vil det være muligt at købe pølser, og den lokale børnehave kommer og sælger kaffe og kage. Endvidere kommer spejderne fra Rolfsted og laver et arrangement.

- Det er fra klokken 10 til 14. Præcist klokken 12 lukker vi køerne ud. Det vil også være muligt at komme og se, hvordan det foregår, når vi malker køerne. Vi malker vores køer tre gange den dag, slutter Niels Erik Maegaard.

Også på Søbysøgaard

Arrangementet i Eskildstrup er et af to økodagsarrangementer på Fyn. For 13. gang er der Økodag på Statsfængslet Søbysøgaard, der har adressen Søvej 27 i Nr. Søby, 5792 Årslev.

Også her vil smagsprøver på økologiske mælkeprodukter og en masse publikumsaktiviteter. Endvidere vil der kunne købes produkter fra fængslets værksted og gartneri, samt kød fra gårdens besætning, der tæller 135 økologiske jerseykøer, som passes med hjælp af indsatte som beskæftigelsestilbud. Der er endvidere mulighed for at besøge fængslets museum.

Sidste år var der ikke mindre end 13.000 deltagere ved økodagen i Nr. Søby.

 

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer