bannerPos

Debutant forventer op mod 5.000 til økodag

Søndag den 14. april åbner Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup stalddørene for første gang til den landsdækkende Økodag, hvor gårdens 210 sortbrogede køer kommer på græs. Billedet stammer fra 2003, hvor bedriften i Eskildstrup deltog i forgængeren for Åbent Landbrug, »Grøn Søndag«. Foto: Erik Hansen

Henning K. Andersen

10-04-2019 08:00
Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup ved Søllinge deltager for første gang ved den populære, landsdækkende »Økodag«, hvor køerne sendes på græs.

På søndag den 14. april præcist klokken 12 sendes øko-køer ud på græs over det ganske danske land. Dagen danner samtidig rammen om den traditionsrige »Økodag«, der arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med blandt andet mejerierne Arla Foods, Thise, Naturmælk og Løgismose.

Øko-dagen har været afviklet siden 2005 den tredje søndag i april, og ligesom de foregående år ventes så publikumstilstrømning. Således overværede ikke mindre end 232.000 mennesker i fjor, at køerne på godt 60 økologiske bedrifter landet over for første gang kom på græs.

Med for første gang  

Et af de steder, man i år kan komme til økodag, er hos Anita og Niels Erik Maegaard, der lukker deres køer ud på deres økologiske græsmarker ved gården i Eskildstrup ved Søllinge. Det er første gang, parret deltager i økodagen.

- Det er selvfølgelig, fordi vi gerne vil vise forbrugerne, hvad det er vi går og laver til hverdag. Vi kan jo se, at der er mange, der har lyst til at komme ud og være med. Det har jo været en succes i mange år, siger Niels Erik Maegaard, der sidste år som medhjælper ved arrangementet på Statsfængslet Søbysøgaard så, hvor mange familier med børn og øvrige tilskuere, som var mødt op for at se øko-køerne blive sendt på græs.

Den midtfynske økologiske mælkeproducent, der driver 280 hektar jord og 210 sortbrogede køer med kalve, har pæne forventninger til dagen.

- Hvis vejret er godt, så regner vi med, at der kommer 5.000 mennesker. For vore gæster bliver der mulighed for at tage traktorkørekort og klappe en kalv. Det er noget, vi selv arrangerer. Vi træner nogle kalve til at være i nærheden af børn, men det er nok noget, de hurtigt vænner sig til i løbet af den dag, regner vi med, siger han.

Masser af aktiviteter

Selv om det er første gang, parret deltager i økodagen, er de ikke uvante med at åbne dørene for interesserede fremmede.

- For mange år siden deltog vi i noget, der hed »Grøn Søndag« (nu kendt som Åbent Landbrug, red.). Dengang kom der 700 mennesker. Men det her bliver jo meget større, siger Niels Erik Maegaard og fortsætter:

- Hvis der kun kommer 700 mennesker på søndag, så må det stå ned i stænger. Jeg håber på lunt vejr med solskin. Det vil være helt ideelt.

Til økodagen, der foregår på Klaus Berntsens Vej 3 i Eskildstrup, som hører under postnummer 5750 Ringe, vil det være muligt at købe pølser, og den lokale børnehave kommer og sælger kaffe og kage. Endvidere kommer spejderne fra Rolfsted og laver et arrangement.

- Det er fra klokken 10 til 14. Præcist klokken 12 lukker vi køerne ud. Det vil også være muligt at komme og se, hvordan det foregår, når vi malker køerne. Vi malker vores køer tre gange den dag, slutter Niels Erik Maegaard.

Også på Søbysøgaard

Arrangementet i Eskildstrup er et af to økodagsarrangementer på Fyn. For 13. gang er der Økodag på Statsfængslet Søbysøgaard, der har adressen Søvej 27 i Nr. Søby, 5792 Årslev.

Også her vil smagsprøver på økologiske mælkeprodukter og en masse publikumsaktiviteter. Endvidere vil der kunne købes produkter fra fængslets værksted og gartneri, samt kød fra gårdens besætning, der tæller 135 økologiske jerseykøer, som passes med hjælp af indsatte som beskæftigelsestilbud. Der er endvidere mulighed for at besøge fængslets museum.

Sidste år var der ikke mindre end 13.000 deltagere ved økodagen i Nr. Søby.

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next