bannerPos

Ud at se påskelam

- Der bliver masser af »påskelam« at opleve på Fårets Dag, påskelørdag, siger Martin Philip, som her hygger sig med nogle af de livlige Såne lam på gården i Sallinge.

Anders Kurt Simonsen

Freelance
17-04-2019 08:00
13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

»Får lam lam? – Nej, får får får!«

Mange kender sikkert dette lille ordspil. Og påskelørdag, den 20. april, vil alle på hele Fyn have lejlighed til at forvisse sig om, at rigtig mange får har fået lam i ugerne før påske.

Foreningen Fynske Fåreavlere afholder nemlig traditionen tro »Fårets Dag« påskelørdag. I år åbner 13 fynske fåreavlere stalddørene fra klokken 10-16, så alle interesserede kan komme på besøg og se fårene og de mange »påskelam« i alle størrelser.

De 13 fåreavlere dækker geografisk fra Haarby i vest til Frørup i øst og fra Otterup i nord til Ærø i syd. Besætningerne, hvoraf flere har mere end én race, omfatter i alt otte forskellige fåreracer, tre forskellige krydsninger samt Mohair geder.

 

Fra Island til Sallinge

Som optakt til Fårets Dag har LandbrugFyn besøgt en af de medvirkende besætninger, nemlig hos Lotte og Martin Philip, som de sidste 15 år har ejet og beboet ejendommen »Birkholm«, Lindehusvej 2A i Sallinge på Midtfyn. Til ejendommen hører 3,5 hektar.

Begge er uddannede gartnere og driftsledere inden for væksthusgartneri. Interessen for får fik de, da de for flere år siden boede og arbejdede på Island, hvor får er de mest almindelige husdyr.

Lotte Philip har for nylig færdiggjort en uddannelse som ernæringsassistent og er ansat i køkkenet på Hjemly Idrætsefterskole i Hillerslev. Martin Philip arbejder som hegnsmontør hos PIT Hegn i Ringe.

I nogle år dyrkede de lidt grøntsager sideløbende med arbejdet uden for bedriften. Men for en halv snes år siden stoppede de med grøntsagerne og satte i stedet husdyr på arealerne. I starten nogle Shropshire får, gæs, Boer geder, lidt kalve og et par grise.

- Nu var vi pludselig selvforsynende, fortæller Martin. Da nogle venner foreslog, at vi skulle åbne en gårdbutik, så de også kunne få glæde af vores »højkvalitetsfødevarer«, tog vi det først som en spøg. Men efterhånden begyndte vi at lægge nogle planer.

 

Danske får og landsvin

- Vi var enige om, at vi kun ville arbejde med dyr, som kunne give en høj kødkvalitet, understreger Lotte.  Det førte blandt andet til, at vi udskiftede Shropshire fårene med Såne får, der er den eneste dansk-registrerede fårerace.

Ifølge foreningen Såne Får Danmark er racen, der har navn efter landsbyen Såne nær Esrum Sø, registreret i 1991 og er oprindeligt fremavlet med henblik på natur- og landskabspleje. Racen udmærker sig blandt andet ved lette læmninger og fremragende kødkvalitet. Tillige er dyrene nemme at omgås.

Det aktive ægtepar har i dag en Såne-besætning på 20 moderfår, tre væddere og flere lam. Desuden er de »faldet« for den gamle danske svinerace, Sortbroget Dansk Landrace, der er fremavlet omkring 1880. Svinebesætningen tæller p.t. tre søer, en orne og en lille halv snes smågrise.

- De sortbrogede danske landsvin, hvoraf nogle har halstitter, er omgængelige og hyggelige dyr, der giver relativt mørkt og meget velsmagende kød, påpeger parret. Racen, der føder store kuld af levedygtige grise, trives bedst på friland. Hos os går de ude hele året – med hytter, som de kan gå ind i, når og hvis det passer dem.

 

Alsidig gårdbutik

Efterhånden begyndte planerne om en gårdbutik at tage mere form. Og i efteråret 2017 besluttede parret at renovere og ombygge en af ejendommens længer til henholdsvis butik og bearbejdningsrum.

Ideen var at bibeholde den gamle stil, som sådan en bindingsværksejendom nu engang har, og de valgte at udføre byggearbejdet selv. Bearbejdningsrummet er ikke helt færdigt endnu, men butikken åbnede den 1. december 2018.

- Vi satser på, at gårdbutikken, så vidt muligt, udelukkende skal føre varer af egen avl, understreger Lotte. For eksempel kan man købe forskellige udskæringer af frilandsgris, vakuumpakket og på frost.

- Senere kommer der også lammekød, og året igennem vil der være årstidens grøntsager og diverse marmelader - hjemmelavede på efterskolens køkken, der er godkendt til produktion. Der bliver honning fra egne bier og flere slags frugtvin – blandt andet æble-hedvin. Desuden røget spæk samt lammeskind, som vi får garvet i Sverige. Alle dyr bliver slagtet og kødet pakket hos Gelsted Slagteren.

 

Gylle kræver præcision

Det er tid for såning af raps. Det betyder blandt andet travlhed med nedfældning af gylle, inden rapsen skal sås. Derfor er Skovsgårde Maskinstations nye avancerede Vredo gyllenedfælder i fuldt sving i denne tid.

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Altid nyeste model på Nordskov

Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.
Side 1 af 34 (667 artikler)Prev1234567323334Next