bannerPos

Ud at se påskelam

- Der bliver masser af »påskelam« at opleve på Fårets Dag, påskelørdag, siger Martin Philip, som her hygger sig med nogle af de livlige Såne lam på gården i Sallinge.

Anders Kurt Simonsen

Freelance
17-04-2019 08:00
13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

»Får lam lam? – Nej, får får får!«

Mange kender sikkert dette lille ordspil. Og påskelørdag, den 20. april, vil alle på hele Fyn have lejlighed til at forvisse sig om, at rigtig mange får har fået lam i ugerne før påske.

Foreningen Fynske Fåreavlere afholder nemlig traditionen tro »Fårets Dag« påskelørdag. I år åbner 13 fynske fåreavlere stalddørene fra klokken 10-16, så alle interesserede kan komme på besøg og se fårene og de mange »påskelam« i alle størrelser.

De 13 fåreavlere dækker geografisk fra Haarby i vest til Frørup i øst og fra Otterup i nord til Ærø i syd. Besætningerne, hvoraf flere har mere end én race, omfatter i alt otte forskellige fåreracer, tre forskellige krydsninger samt Mohair geder.

 

Fra Island til Sallinge

Som optakt til Fårets Dag har LandbrugFyn besøgt en af de medvirkende besætninger, nemlig hos Lotte og Martin Philip, som de sidste 15 år har ejet og beboet ejendommen »Birkholm«, Lindehusvej 2A i Sallinge på Midtfyn. Til ejendommen hører 3,5 hektar.

Begge er uddannede gartnere og driftsledere inden for væksthusgartneri. Interessen for får fik de, da de for flere år siden boede og arbejdede på Island, hvor får er de mest almindelige husdyr.

Lotte Philip har for nylig færdiggjort en uddannelse som ernæringsassistent og er ansat i køkkenet på Hjemly Idrætsefterskole i Hillerslev. Martin Philip arbejder som hegnsmontør hos PIT Hegn i Ringe.

I nogle år dyrkede de lidt grøntsager sideløbende med arbejdet uden for bedriften. Men for en halv snes år siden stoppede de med grøntsagerne og satte i stedet husdyr på arealerne. I starten nogle Shropshire får, gæs, Boer geder, lidt kalve og et par grise.

- Nu var vi pludselig selvforsynende, fortæller Martin. Da nogle venner foreslog, at vi skulle åbne en gårdbutik, så de også kunne få glæde af vores »højkvalitetsfødevarer«, tog vi det først som en spøg. Men efterhånden begyndte vi at lægge nogle planer.

 

Danske får og landsvin

- Vi var enige om, at vi kun ville arbejde med dyr, som kunne give en høj kødkvalitet, understreger Lotte.  Det førte blandt andet til, at vi udskiftede Shropshire fårene med Såne får, der er den eneste dansk-registrerede fårerace.

Ifølge foreningen Såne Får Danmark er racen, der har navn efter landsbyen Såne nær Esrum Sø, registreret i 1991 og er oprindeligt fremavlet med henblik på natur- og landskabspleje. Racen udmærker sig blandt andet ved lette læmninger og fremragende kødkvalitet. Tillige er dyrene nemme at omgås.

Det aktive ægtepar har i dag en Såne-besætning på 20 moderfår, tre væddere og flere lam. Desuden er de »faldet« for den gamle danske svinerace, Sortbroget Dansk Landrace, der er fremavlet omkring 1880. Svinebesætningen tæller p.t. tre søer, en orne og en lille halv snes smågrise.

- De sortbrogede danske landsvin, hvoraf nogle har halstitter, er omgængelige og hyggelige dyr, der giver relativt mørkt og meget velsmagende kød, påpeger parret. Racen, der føder store kuld af levedygtige grise, trives bedst på friland. Hos os går de ude hele året – med hytter, som de kan gå ind i, når og hvis det passer dem.

 

Alsidig gårdbutik

Efterhånden begyndte planerne om en gårdbutik at tage mere form. Og i efteråret 2017 besluttede parret at renovere og ombygge en af ejendommens længer til henholdsvis butik og bearbejdningsrum.

Ideen var at bibeholde den gamle stil, som sådan en bindingsværksejendom nu engang har, og de valgte at udføre byggearbejdet selv. Bearbejdningsrummet er ikke helt færdigt endnu, men butikken åbnede den 1. december 2018.

- Vi satser på, at gårdbutikken, så vidt muligt, udelukkende skal føre varer af egen avl, understreger Lotte. For eksempel kan man købe forskellige udskæringer af frilandsgris, vakuumpakket og på frost.

- Senere kommer der også lammekød, og året igennem vil der være årstidens grøntsager og diverse marmelader - hjemmelavede på efterskolens køkken, der er godkendt til produktion. Der bliver honning fra egne bier og flere slags frugtvin – blandt andet æble-hedvin. Desuden røget spæk samt lammeskind, som vi får garvet i Sverige. Alle dyr bliver slagtet og kødet pakket hos Gelsted Slagteren.

 

Grimme grøntsager går som varmt brød

Siden 2017 har gartneriet Alfred Pedersen og Søn afsat hele gartneriets produktion af 2. sorteringsvarer som et led i bekæmpelsen af madspild.

Korinth klarer kloak og dræn i stor stil

Korinth Entreprenørfirma har hos Gøma fået skræddersyet 12 tons slamsuger/spuler til de mange opgaver for landbruget, virksomheder og private husstande.

Heden kører videre med Krampe-vogne

Som MI-forhandler har Heden Maskinforretning siden 2010 solgt de tyske kvalitetsvogne. Nu er maskinforretningen blevet Krampe-forhandler for hele det fynske område.

Fremragende fynsk fodboldgræs

Den fynske virksomhed AML Entreprise ApS, der også omfatter firmaerne NKI-Nordisk Kunstgræs Import, Mixto Hybridgræs DK og LB Watertech, er en af Danmarks førende virksomheder inden for anlæg og vedligehold af kunstgræsbaner – samt filtre til rensning af drænvand fra kunstgræsbaner og befæstede arealer.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

- Jeg bliver aldrig den samme

Bent Juul Sørensen er netop blevet frikendt i et seks år langt sagsforløb om grøfter, dige og en privatvej i Rise Mose. Men med sagerne blev det nærmest legitimt at anklage ham for alt, oplevede den ærøske mælkeproducent og lokalpolitiker.

Krone-klar til sæsonen

JA Maskinstation i Brenderup har investeret i nyt grej til den forestående sæson med ensilering og halmbjærgning.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Medlemmer på gårdbesøg med Merrild

Centrovice inviterer for første gang alle medlemmer på bedriftsbesøg. Det foregår på Lykkeslund ved Uggerslev, hvor der også vil være mulighed for at møde og høre et indlæg af Landbrug & Fødevarers formand.

Møde om strategier for råvarehandel

Centrovice inviterer til møde om økonomi og strategi i forbindelse med handel med råvarer.
Side 1 af 28 (555 artikler)Prev1234567262728Next