bannerPos

Unge konsulenter lærer udenlandske medarbejdere dansk til staldbrug

Line Christensen, praktikant i kvægrådgivningen, underviser en gruppe kvægfolk i danske skriveøvelser. Foto: Nicklas Jepsen

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
30-10-2018 08:00
Hos Centrovice kan udenlandske landbrugsmedarbejdere lære at tale og skrive dansk, så de både kan befærde sig på staldgang og gågade. Det er to unge konsulenter, som står bag kursustiltaget, hvor 30 allerede er tilmeldt første hold.

Kommunikation kan være en hård nød at knække, når man ikke taler samme sprog. Er det samtidig på en arbejdsplads, hvor arbejdsopgaver skal uddelegeres og forstås – og fagudtryk også er en del af dagligdagen, så er det endnu sværere.

Den udfordring kender en landmand eller to, som har udenlandsk arbejdskraft ansat, nok til. Og for at løsne op for sprogbarriererne har to unge konsulenter hos Centrovice - svinekonsulent Nicklas Jepsen og praktikant i kvægrådgivningen, Line Christensen - startet et kursus til udenlandske medarbejdere under navnet »Dansk på staldgangen«.

- Vi har rigtig mange dygtige, udenlandske ansatte i dansk landbrug. Men når det kommer til kommunikation, som skal gå glat, kan der hurtigt opstå misforståelser, hvis landmanden eller den ansatte ikke er de skarpeste til engelsk. Så tænkte vi, om man ikke kunne lære de ansatte dansk i stedet, hvis de alligevel har tænkt sig at blive i landet, siger Nicklas Jepsen om ideen bag projektet.   

Giver lyst til mere

For at få de ansatte mere up to-date på det danske, var det vigtigt for de to konsulenter, at arbejderne selv kunne se en fidus i kurset.

- Vi tænkte, at den korteste vej til at fange de ansattes opmærksomhed var ved at inddrage nogle faglige ting, som de så kan relatere til på dansk. Så får de også lettere ved at tale med kolleger og dermed lære mere dansk, men der er selvfølgelig også fokus på dagligdagsting, så de også kan begå sig ved lægen, i børnehaven eller i supermarkedet, forklarer Nicklas Jepsen.

På den måde håber han og Line Christensen på, at kurset både kan gøre de ansatte endnu dygtigere på staldgangen, men også at de får nemmere ved at forstå jargonen i frokostpauserne og samtidig rustes til livet udenfor stalden.

Skaber fremtidens hænder

For Nicklas Jepsen og Line Christensen handler sprogkurset dog ikke kun om at kunne begå sig til job – og fritidsbehov.

- De ansatte møder nogen på kurset, som er i samme situation som dem, så der er også en stor netværks- og socialrolle i det. Så vi håber, at de også føler, at det er sjovt at være i landet, og at det ikke kun er arbejde at være her - og at vi dermed på sigt kan sikre flere hænder i dansk landbrug, siger Nicklas Jepsen.  

Kurset henvender sig både til ansatte i kvæg- og svinestalden. Det første hold er allerede i gang, hvor ikke mindre end 30 landbrugsmedarbejdere har valgt at følge kurset over syv mandage. Forløbet justeres undervejs, så alle tilgodeses, mens Centrovice også er åben for kurser ude på bedrifterne.

Hvis dine medarbejdere også skal lære dansk til stald- og hverdagsbrug – så hold øje med Centrovice.dk, så de kan komme med på næste hold af »Dansk på staldgangen«.

 

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer