bannerPos

En dag i æblets tegn

Søndag den 7. oktober klokken 11-15 kan hele familien få en hyggelig og historisk dag i æblets tegn i Den Fynske Landsby.

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
04-10-2018 08:00
Årets æblehøst er bedre end nogensinde, og Den Fynske Landsbys mange forskellige æbletræer bugner af frugt.

På søndag den 7. oktober klokken 11-15 kan hele familien få en hyggelig og historisk dag i æblets tegn med mange slags sjove æblelege fra gamle dage som for eksempel æblelås, æbleskrællekonkurrence og bide til æble.

Hos håndarbejdsfrøkenerne kan børnene lære at brodere et fint æble med korssting, og selvfølgelig kan de også få et glas frisklavet æblesaft fra Landsbyens æblepresse.

I 1800-tallet brugte man æbletræernes blade til at farve garn. På Æbledagen tænder uldkonerne op under gryderne på det gamle støbejernskomfur og viser, hvordan man farver uld med æbleblade. I køkkenet står kokkepigerne og laver dejlig mad af de mange forskellige æbler, og måske vanker der en smagsprøve.

Klokken 11.15-12.15 giver Landsbyens gartner Jens Ole Storm Pedersen et indblik i æblets historie og dets betydning i bondekulturen. Han vil fortælle om flere forskellige slags æblesorter som findes i Den Fynske Landsby.

Klokken 13.30-15 bydes på et spændende foredrag om måltidets kulturhistorie fra midten af 1800-tallet til 1970’erne ved museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl. Deltagerne skal i køkkenet, i haven, på marken og selvfølgelig også have et kig på de gamle danske kogebøger.

Tilmelding til foredraget skal ske hos Folkeuniversitetet på www.fuodense.dk.

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next