bannerPos

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Familien Andersen fra Tjele er klar til at fremvise deres Jyske køer, når der er dyrskue for gamle husdyrracer på Det Grønne Museum søndag den 18. august. Sonja og Anders Andersen har haft racen siden 2011. Arkivfoto

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-08-2019 07:06
Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.

Det Jyske Kvæg, Sortbroget Dansk Malkerace anno 1965, Rød Dansk Malkerace anno 1970 og Malkekorthorn vil en og en blive trukket i ringen, når der søndag den 18. august er dyrskue for de gamle racer på Det Grønne Museum.

En af de familier, der år efter år bakker op om skuet, er familien Andersen fra Fuglsøgård ved Tjele. I år stiller de med otte køer, tre kvier og to kalve – alle af racen Jysk Kvæg.

- Vi vil rigtig gerne ud og vise racen frem og når vi skal afsted kan vi lige så godt fylde en hel bil, fortæller Sonja Andersen, som efter et nybyggeri til familiens malkekvægsbesætning i 2011 fik plads til den bevaringsværdige race.

 

Heste, grise, køer og får

Ikke alene skal køerne bedømmes, af de ofte tidligere konsulenter, som med ren nostalgi i stemmen bruger en dag med de gamle racer, som var hverdag, da de i sin tid begyndte på arbejdsmarkedet. Der vil også være bevaringsværdige heste, får, geder og svin vil være med, foruden fjerkræ, kaniner og hunde.

- Der plejer at komme lidt af det hele, siger Sonja Andersen.

Over hendes dyr kommer ydelsestavlerne til at hænge. For de Jyske dyr indgår i besætningen på samme med som de sortbrogede moderne damer.

- Vi malker og ydelseskontrollere dem, så derfor vil man kunne se en ydelsesopgørelse og se hvor meget mælk de gav dengang, forklarer hun.

 

Høstdag

Ikke alene vil de gamle racer blive vist frem på dagen, der er samtidig høstdag og i marken vil de gamle danske afgrøder blive høstet med selvbinder og gamle mejetærskere.

Tærskeværket bliver støvet af og så kan man prøve at tærske med plejl, ligesom der køres med kværn og hakkelsesmaskine.

Markedspladsen vil komme til at summe af liv når museets frivillige og de laug de er organiseret i, viser deres håndværk frem. Der er bryggerlauget, slagterlauget, mejerilauget og torvelauget, som har smagsprøver med og fremviser kunsthåndværk.

Museumsbutikken, haveholdet og afgrøder fra den historiske køkkenhave vil også være at finde samt frøsamlere, Mariager Saltcenter og mange flere.

Dagen starter klokken 10 og slutter klokken 16.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next