bannerPos

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Familien Andersen fra Tjele er klar til at fremvise deres Jyske køer, når der er dyrskue for gamle husdyrracer på Det Grønne Museum søndag den 18. august. Sonja og Anders Andersen har haft racen siden 2011. Arkivfoto

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-08-2019 07:06
Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.

Det Jyske Kvæg, Sortbroget Dansk Malkerace anno 1965, Rød Dansk Malkerace anno 1970 og Malkekorthorn vil en og en blive trukket i ringen, når der søndag den 18. august er dyrskue for de gamle racer på Det Grønne Museum.

En af de familier, der år efter år bakker op om skuet, er familien Andersen fra Fuglsøgård ved Tjele. I år stiller de med otte køer, tre kvier og to kalve – alle af racen Jysk Kvæg.

- Vi vil rigtig gerne ud og vise racen frem og når vi skal afsted kan vi lige så godt fylde en hel bil, fortæller Sonja Andersen, som efter et nybyggeri til familiens malkekvægsbesætning i 2011 fik plads til den bevaringsværdige race.

 

Heste, grise, køer og får

Ikke alene skal køerne bedømmes, af de ofte tidligere konsulenter, som med ren nostalgi i stemmen bruger en dag med de gamle racer, som var hverdag, da de i sin tid begyndte på arbejdsmarkedet. Der vil også være bevaringsværdige heste, får, geder og svin vil være med, foruden fjerkræ, kaniner og hunde.

- Der plejer at komme lidt af det hele, siger Sonja Andersen.

Over hendes dyr kommer ydelsestavlerne til at hænge. For de Jyske dyr indgår i besætningen på samme med som de sortbrogede moderne damer.

- Vi malker og ydelseskontrollere dem, så derfor vil man kunne se en ydelsesopgørelse og se hvor meget mælk de gav dengang, forklarer hun.

 

Høstdag

Ikke alene vil de gamle racer blive vist frem på dagen, der er samtidig høstdag og i marken vil de gamle danske afgrøder blive høstet med selvbinder og gamle mejetærskere.

Tærskeværket bliver støvet af og så kan man prøve at tærske med plejl, ligesom der køres med kværn og hakkelsesmaskine.

Markedspladsen vil komme til at summe af liv når museets frivillige og de laug de er organiseret i, viser deres håndværk frem. Der er bryggerlauget, slagterlauget, mejerilauget og torvelauget, som har smagsprøver med og fremviser kunsthåndværk.

Museumsbutikken, haveholdet og afgrøder fra den historiske køkkenhave vil også være at finde samt frøsamlere, Mariager Saltcenter og mange flere.

Dagen starter klokken 10 og slutter klokken 16.

 

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next