bannerPos

Midsommermøde med malkekøer og madlejr

De godt 150 deltagere i sommermødet blev i Helnæs Søgårds maskinhus budt velkommen af Jersey Fyns formand, Peter Høj, Ny Stenderup (med mikrofon).

Anders Kurt Simonsen

Freelance
29-06-2019 08:00
Helnæs Søgård og Arla Fondens madlejrskole på Helnæs dannede ramme om Jersey Fyns sommermøde.

Aktivitetsudvalget Jersey Fyn havde i år henlagt sit sommermøde med besætningsbesøg og grillaften til den naturskønne halvø Helnæs, der, forbundet med Fyn med den naturlige dæmning Langøre, udgør den sydligste del af Assens Kommune. 

Arrangementet fandt sted onsdag den 19. juni hos Peter Mygind Hansen, Helnæs Søgård, hvor der var lejlighed til at besøge gårdens besætning på 140 jerseykøer plus opdræt. Desuden var der arrangeret rundvisning på Arla Fondens madlejr, som ligger tæt på  Søgård, der skoleåret igennem er besøgsvært for madlejren og dens elever.

Malkekøer og madlejr

Klokken 19.00 samledes mødets deltagere i Søgårds maskinhus, hvor de blev budt velkommen af Jersey Fyns formand, Peter Høj, Ny Stenderup.

- Når vi har valgt at kombinere besætningsbesøget med et besøg hos madlejren, er det for at benytte lejligheden til at vise, hvad det er, vi mælkeproducenter betaler til. Og Arla Fondens direktør, Sanne Vinther, vil vise rundt og fortælle om madlejren, sagde Peter Høj blandt andet i forbindelse med velkomsten.  

Derefter blev deltagerne fordelt på to hold, hvoraf det ene gik i stalden, mens det andet gik den korte vej til madlejren. For så at »bytte gårde« efter en god halv times forløb.

Besøg i stalden

I stalden fortalte Peter Mygind Hansen blandt andet, at Helnæs Søgård udover malkebesætningen på 140 jerseykøer tillige har et antal Galloway kødkvæg, der afgræsser 80 ha naturarealer.

Ifølge den på mødet udleverede mælkeproduktionsopgørelse har besætningens gennemsnitlige ydelse pr. ko de seneste 12 måneder været 10.049 kg EKM (energikorrigeret mælk), 446 kg fedt og 334 kg protein, i alt 780 kg værdistof.

- Køerne fodres en gang om dagen med fuldfoder, primært bestående af raps, majs, halm og hø, oplyste Peter Mygind Hansen. Hver uge har vi besøg i stalden af eleverne fra de to 6.-7. klasser og deres lærere, som netop er på madlejrskolen, og hvor enten jeg eller madlejrens pedel viser rundt, fortæller om landbruget og besvarer spørgsmål.  

Folkeskole - højskole - madskole

- Vi har elever fra hele Danmark, fortalte madlejrens chef, Sanne Vinther, i forbindelse med rundvisningen. Eleverne er stærkt optaget af at være på madlejrskole, og interessen er så stor, at selv om Arla Fonden fra nytår starter endnu en madlejr i Højer i Sønderjylland, så vi i skoleåret 2019/20 kan have ikke færre end 103 6. og 7.-klasser på madlejr, så er der allerede »udsolgt«.

Madlejren er indrettet i den tidligere Helnæs Skole. Da skolen lukkede i 1990, blev Helnæs Borgerhus udskilt fra de tre oprindelige bygninger. Derefter blev der indrettet en kunsthøjskole, som  virkede indtil 2012. Lejrskolekonceptet Madlejr blev indviet i september 2014 og har siden tiltrukket flere tusinde 6. og 7. klasse elever til en uges madlejrskole.

Madlejr har plads til 68 overnattende, og hver uge – fra mandag til fredag - kommer to klasser, hver med to lærere. 

- Hver klasse laver deres egen mad i samarbejde med en madguide. Eleverne samler selv grøntsager og urter fra drivhuset og omegnen – fra jord til bord. Og en gang i løbet af ugen er de på besøg i Peters kostald for at lære mere om, hvor maden kommer fra, forklarede Sanne Vinther til de mange fynske jerseyfolk. 

Verdens bedste job
Det er ikke kun eleverne fra skolernes 6. og 7. klasse, der er begejstrede for Arla Fondens madlejr på Helnæs. Det er deres undervisere også. Det viste en snak, som LandbrugFyn havde med to af madlejrens medarbejdere i en pause mellem to rundvisninger.

- Det har været fantastisk. Jeg har lært meget om mad og formidling af mad – og har fået en masse praktik knyttet til teorien, siger Tina Arpe. Hun er i gang med studiet »Ernæring og sundhed« på SDU, og var netop var startet på den sidste uge i et syv ugers praktikantforløb på madlejren.

- Det er verdens bedste job, erklærer Trine Heilmann, der har en kandidatgrad i fødevarestudiet, og som de sidste fem år har været ansat som madguide på madlejren. Det er sjovt at se, hvordan eleverne udvikler sig i løbet af de fem dage, de er her. Og jeg oplevede for nylig, at en elev sagde: - Lave mad er det bedste i hele verden!
 

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next