bannerPos

Midsommermøde med malkekøer og madlejr

De godt 150 deltagere i sommermødet blev i Helnæs Søgårds maskinhus budt velkommen af Jersey Fyns formand, Peter Høj, Ny Stenderup (med mikrofon).

Tekst og foto: Anders Kurt Simonsen

Freelancejournalist
29-06-2019 08:00
Helnæs Søgård og Arla Fondens madlejrskole på Helnæs dannede ramme om Jersey Fyns sommermøde.

Aktivitetsudvalget Jersey Fyn havde i år henlagt sit sommermøde med besætningsbesøg og grillaften til den naturskønne halvø Helnæs, der, forbundet med Fyn med den naturlige dæmning Langøre, udgør den sydligste del af Assens Kommune. 

Arrangementet fandt sted onsdag den 19. juni hos Peter Mygind Hansen, Helnæs Søgård, hvor der var lejlighed til at besøge gårdens besætning på 140 jerseykøer plus opdræt. Desuden var der arrangeret rundvisning på Arla Fondens madlejr, som ligger tæt på  Søgård, der skoleåret igennem er besøgsvært for madlejren og dens elever.

Malkekøer og madlejr

Klokken 19.00 samledes mødets deltagere i Søgårds maskinhus, hvor de blev budt velkommen af Jersey Fyns formand, Peter Høj, Ny Stenderup.

- Når vi har valgt at kombinere besætningsbesøget med et besøg hos madlejren, er det for at benytte lejligheden til at vise, hvad det er, vi mælkeproducenter betaler til. Og Arla Fondens direktør, Sanne Vinther, vil vise rundt og fortælle om madlejren, sagde Peter Høj blandt andet i forbindelse med velkomsten.  

Derefter blev deltagerne fordelt på to hold, hvoraf det ene gik i stalden, mens det andet gik den korte vej til madlejren. For så at »bytte gårde« efter en god halv times forløb.

Besøg i stalden

I stalden fortalte Peter Mygind Hansen blandt andet, at Helnæs Søgård udover malkebesætningen på 140 jerseykøer tillige har et antal Galloway kødkvæg, der afgræsser 80 ha naturarealer.

Ifølge den på mødet udleverede mælkeproduktionsopgørelse har besætningens gennemsnitlige ydelse pr. ko de seneste 12 måneder været 10.049 kg EKM (energikorrigeret mælk), 446 kg fedt og 334 kg protein, i alt 780 kg værdistof.

- Køerne fodres en gang om dagen med fuldfoder, primært bestående af raps, majs, halm og hø, oplyste Peter Mygind Hansen. Hver uge har vi besøg i stalden af eleverne fra de to 6.-7. klasser og deres lærere, som netop er på madlejrskolen, og hvor enten jeg eller madlejrens pedel viser rundt, fortæller om landbruget og besvarer spørgsmål.  

Folkeskole - højskole - madskole

- Vi har elever fra hele Danmark, fortalte madlejrens chef, Sanne Vinther, i forbindelse med rundvisningen. Eleverne er stærkt optaget af at være på madlejrskole, og interessen er så stor, at selv om Arla Fonden fra nytår starter endnu en madlejr i Højer i Sønderjylland, så vi i skoleåret 2019/20 kan have ikke færre end 103 6. og 7.-klasser på madlejr, så er der allerede »udsolgt«.

Madlejren er indrettet i den tidligere Helnæs Skole. Da skolen lukkede i 1990, blev Helnæs Borgerhus udskilt fra de tre oprindelige bygninger. Derefter blev der indrettet en kunsthøjskole, som  virkede indtil 2012. Lejrskolekonceptet Madlejr blev indviet i september 2014 og har siden tiltrukket flere tusinde 6. og 7. klasse elever til en uges madlejrskole.

Madlejr har plads til 68 overnattende, og hver uge – fra mandag til fredag - kommer to klasser, hver med to lærere. 

- Hver klasse laver deres egen mad i samarbejde med en madguide. Eleverne samler selv grøntsager og urter fra drivhuset og omegnen – fra jord til bord. Og en gang i løbet af ugen er de på besøg i Peters kostald for at lære mere om, hvor maden kommer fra, forklarede Sanne Vinther til de mange fynske jerseyfolk. 

Verdens bedste job
Det er ikke kun eleverne fra skolernes 6. og 7. klasse, der er begejstrede for Arla Fondens madlejr på Helnæs. Det er deres undervisere også. Det viste en snak, som LandbrugFyn havde med to af madlejrens medarbejdere i en pause mellem to rundvisninger.

- Det har været fantastisk. Jeg har lært meget om mad og formidling af mad – og har fået en masse praktik knyttet til teorien, siger Tina Arpe. Hun er i gang med studiet »Ernæring og sundhed« på SDU, og var netop var startet på den sidste uge i et syv ugers praktikantforløb på madlejren.

- Det er verdens bedste job, erklærer Trine Heilmann, der har en kandidatgrad i fødevarestudiet, og som de sidste fem år har været ansat som madguide på madlejren. Det er sjovt at se, hvordan eleverne udvikler sig i løbet af de fem dage, de er her. Og jeg oplevede for nylig, at en elev sagde: - Lave mad er det bedste i hele verden!
 

 

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.
Side 1 af 45 (896 artikler)Prev1234567434445Next