bannerPos

Ud at opleve kødkvæg i den fynske natur

Skotsk Højlandskvæg er gode naturplejere, understreger Svend Nielsen, der på Fællinggaard ved Allested-Vejle har 73 »skotter«. De plejer naturen på den mest skånsomme måde. Og når de kun æder græs og urter, får kødet mere smag.

Anders Kurt Simonsen

Freelance
18-05-2019 08:00
Ni fynske kødkvægbesætninger indbyder alle interesserede til besøg på Kødkvægets Dag på søndag den 26. maj.

Der er lagt op til masser af spændende, lærerige – og velsmagende – oplevelser, når foreningen Fynsk Kødkvæg indbyder til besætningsbesøg på Kødkvægets Dag, søndag den 26. maj klokken 10-16.

Ni kødkvægbesætninger rundt omkring på Fyn deltager i arrangementet og er klar til at præsentere deres dyr for de besøgende. Og der bliver meget at se på. Ikke færre end seks forskellige kødkvægracer er repræsenteret hos de ni fynske besætninger.

Fem af besøgsværterne har egen gårdbutik, en har en pop-up cafe, og flere steder bliver grillen tændt, så der dagen igennem er lejlighed til både at købe og smage mange forskellige lækkerier.

Fællinggaard

Gennem flere år var Kødkvægets Dag en landsdækkende begivenhed, men kun på Fyn har man kunnet fastholde traditionen. Hos Fynsk Kødkvæg glæder man sig over, at besætningsejere bakker op om at vise deres dyr frem for både kolleger og ikke mindst de mange forbrugere, som i stigende grad efterspørger lokalt producerede fødevarer.

Blandt de ikke mindre end ni medvirkende kødkvægavlere er Pia og Svend Nielsen, Fællinggaard, på adressen Ny Vestergade 70 under postnummer 5672 Broby - cirka midt imellem Ståby og Vejle-Allested.

Gården, der blev opført i 1795, blev i 1800 frikøbt fra Vejlegaard af Jens Christensen Fælling, hvorfra navnet stammer.

Svend Nielsens farfar, som også hed Svend Nielsen, købte i 1965 gården, der er nabo til et stort gartneriområde. Den nuværende Svend Nielsen købte i 1994 Fællinggaard af sine farbrødre, og gården har siden gennemgået en større modernisering.

- I dag driver vi cirka 100 ha med frøgræs, raps og korn, fortæller Svend Nielsen. Desuden har vi siden 1994 drevet »Den lille Maskinstation«, hvor vi udover forskellige landbrugsopgaver blandt andet passer flere gartneriers udenomsarealer. Endvidere har vi salg af halm, hø, flis mv., ligesom vi udlejer plads i lagerhaller.

Alsidig gårdbutik

Udover agerjorden omfatter Fællinggaards bedrift en kødkvægbesætning af Skotsk Højlandskvæg. Besætningen blev startet i slutningen af 1990’erne og omfatter i dag 73 dyr, der afgræsser Kildemosen, et naturområde på 34 ha, hvor dyrene går ude hele året. 24 ha af området hører til Fællinggaard, og de øvrige 10 ha tilhører andre lodsejere.

- 1. maj 2015 åbnede vi »Den lille Gårdbutik«, fortæller Pia Nielsen. Det var en ide, vi havde puslet med i længere tid. Udgangspunktet for butikken skulle være vores kød fra Skotsk Højlandskvæg. Tidligere solgte vi kødet som hele eller halve dyr. Det gør vi stadig i en vis udstrækning, men mange vil gerne have mindre portioner kød. Og i samarbejde med vores slagter har vi udviklet forskellige smagsvarianter for eksempel til spegepølser og leverpostejer.

- Men, fortsætter Pia, til godt kød hører også god vin, godt øl og gode krydderier. Og i dag har vi også lys, chokolade, værtindegaver, snaps, sennep og meget mere. Julen er højsæson. Til jul laver vi mange virksomhedsgaver, vi laver adventskranse, holder julestue og fylder butikken op med dekorationer, lys og julepynt. Vi holder også nogle workshops.

Traktortur til mosen

- »Skotterne« er gode naturplejere, påpeger Svend. De plejer naturen på den mest skånsomme måde. Og når de kun æder græs og urter, får kødet mere smag. I den forbindelse har vi modtaget tilskud til »Pleje af græs- og naturarealer« fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

- Vi satser meget på lokale varer og samarbejdspartnere. Alle vores dyr bliver slagtet hos Vester Hæsinge Slagterforretning. Det betyder kort transport. Og slagteren skyder dyrene ude på mosen, hvor de går. Det betyder, at dyrene ikke bliver stressede, hvilket er til gavn for både dyrevelfærd og kødkvalitet.

På Kødkvægets Dag den 26. maj bliver mødestedet på Fællinggaard. Gårdbutikken er åben, grillen er tændt, og de besøgende kan købe kød og smage lækre pølser. Maskinstationen er åben, så man kan se traktorer og maskiner. Og der bliver mulighed for en tur ned til mosen – det store naturareal, hvor dyrene går.

- Og vi vil være klar med traktor og en vogn med bænke, så man kan køre derned, lyder det fra Pia og Svend Nielsen.

Kødkvægets Dag

Disse ni fynske besætninger har åbent hus søndag den 26. maj fra klokken 10 til 16, med deres pågældende racer nævnt i parantes:

● Pia og Svend Nielsen, Fællinggaard, Ny Vestergade 70, Broby (Skotsk Højlandskvæg)

● Gommesen-Syberg Kødkvæg, Peter og Lene, Tårup Bygade 34, Mesinge (Skotsk Højlandskvæg)

● Tove og Kaj Christiansen, Holmevej 54, Søndersø (Dexter)

● Jan Toftegaard, Tingstedgaard, Glorupvej 16, Svindinge, Ørbæk (Skotsk Højlandskvæg, Galloway)

● Labøllegaard Biodynamisk Landbrug, Labøllevej 21, Veflinge, Søndersø (Skotsk Højlandskvæg)

● Hereford by Brems, Klaus Brems, Lindvedvej 36, Odense S (Hereford, Angus)

● Holmelund Kødkvæg, Jesper og Trine, Gestelevlundevej 31, Ringe (Welsh Black)

● B.I. Hereford, Aase Ingerslev og Keld Balle, Vestergade 39, Vester Hæsinge, Broby (Hereford)

● Mandix Hereford, Mette og Kaj Jespersen, Ubberudvej 99, Blommenslyst (Hereford)

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.

Dyrskuechef har søgt nye muligheder

Siden oktober 2018 har Alex Nielsen stået i spidsen for Danmarks ældste dyrskue. Han har nu efter flere overvejelser valgt at søge nye veje og fratræder derfor stillingen som dyrskuechef.

Direktør fik syn for skoven

Fra en karriere i byggebranchen har Lars Muldbak tilpasset organisationen og intensiveret fremtidssikringen af Skovdyrkerne Øerne.

Begrænsningens kunst ved skovrejsning

- Vi er midt i en ansøgningsperiode for tilskud til privat skovrejsning, og mange spændende projekter er på tegnebrættet, lyder det fra skovrider Thomas Ravn, der har gode råd til, hvordan skovrejsningsprojekter kommer vellykket fra start og bliver til bæredygtig skov og ikke krat.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 34 (662 artikler)Prev1234567323334Next