bannerPos

Spændende oplevelser ved åbent landbrug

Rundtur på gården Havdal ved Hinnerup i traktor-vogn, var populært blandt gæsterne ved søndagens åbent landbrug. Foto: John Ankersen

John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
18-09-2019 14:40
På landsplan lagde omkring 85.000 gæster vejen forbi det landsdækkende åbent landbrug. To af de over 60 besøgsværter fandt man i Søften nær Hinnerup i Østjylland samt ved Spjald i Vestjylland.

Få kilometer fra Aarhus Nord var der ved det landsdækkende åbent landbrug forleden, mulighed for at stifte bekendtskab med den 90 køer store jersey-besætning på gården Havdal i Søften nær Hinnerup.
Og her var det især mange børnefamilier, der benyttede søndagen til at opleve køerne, der foruden mælk til Arla også leverer mælk til Havdals eget gårdmejeri. Foruden ko-kig i marken bød dagen på små klappe-jerseykalve, staldbesøg og en tur med traktor og vogn rundt på bedriften.
Sammen med Jordbrugets UddannelsesCenters Aarhus´ Bredballegård ved Malling, var de to besøgssteder de to nærmeste muligheder for mange aarhusianere, til at komme på gårdbesøg og begge steder oplevede stort ryk ind hele dagen.

Anderledes åbent landbrug
i Spjald

Viftrupgård Agro & Biogas fik fortalt den gode historie om biogas til Spjald by Landboforeningen Vestjysk valgte i år derfor en noget anderledes vært, idet fortællingen ved søndagens arrangement på Viftrupgård tog udgangspunkt i, hvor familien Spjald får sin varme og strøm fra.
Det får Spjald Fjernvarme- og Vandværks forbrugere fra gårdens biogasanlæg. Selv om det handler mere om gylle og store betontanke end smågrise og klappekalve, så var der alligevel i løbet af dagen 725 gæster på det velholdte landbrug; øst for Spjald by. Vel at mærke selv om biogasanlægget siden etableringen i 2016 har haft åbent hus et par gange med hundredvis af gæster fra især lokalområdet.
- Der er mange nye gæster. Der er selvfølgelig nogle fra Spjald, men ellers så er det folk længere udefra. CO2 er oppe i tiden, og det er et forsøg på at lave Åbent Landbrug på et sted, hvor der ikke er husdyr, men hvor vi i stedet kan vise landbrugets mangfoldighed, siger Knud Christensen, indehaver af Viftrup Biogas.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

Holstein rykker fremad

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

De dygtigste ledere giver medarbejderne ansvar

Patriotisk Selskab tilbyder nu ledelsesrådgivning til ejerledere baseret på en sammenligning med ejerlederne i en række økonomisk stærke virksomheder blandt selskabets medlemmer
Side 1 af 37 (732 artikler)Prev1234567353637Next