Specialister i spinat

Erik Hansen 17-04-2018 08:00:01
Maskinstationsejer Steffen Marx Hansen skal sammen med sin far Hans Henrik Hansen og to medarbejdere her i disse uger tilså over 1.200 hektar med spinatfrø på hele Fyn og Østjylland. Til denne sæson er indkøbt en fjerde eenkornsåmaskine, denne Monosem fra den lokale eneimportør, Haarby Smedie.
Den kun 23-årige maskinstationsejer Steffen Marx Hansen fra Strandby skal sammen med sin far og to medarbejdere tilså 1.200 hektar med spinatfrø på den vestlige del af Fyn og i Østjylland.

I takt med, at kornpriserne har været faldende, søger planteavlerne efter gode alternativer. Her har dyrkning af spinatfrø gennem flere årtier været en attraktiv og lukrativ afgrøde, idet afgrøden er ideel i det danske klima, hvis det ellers arter sig gunstigt i dyrkningssæsonen og høstperioden.

Men spinatavl er for specialister. Kravene til både såning, pleje, høst og ikke mindst frøkvaliteten er meget høje. Således møder ofte de asiatiske aftagere op i markerne sammen med Jensen Seeds for at kontrollere om at regler og forhold er overholdt, således frøene til den tid netop kan blive til de lækre spinatblade, som forbrugerne i Østen efterspørger.

Blandt specialisterne indenfor spinatdyrkning er far og søn, Hans Henrik Hansen og Steffen Marx Hansen i Strandby. Sammen med to erfarne medhjælpere tager de sig nemlig af både såning, radrensning og den vigtige fjernelse af hanplanterne på store arealer ikke alene på Fyn, men også i Trekantsområdet, og helt fra Haderslev og til Djursland.

Skal tilså 1.200 ha

I den forgangne uge tog de med fire 12-rækkede eenkornssåmaskiner hul på såning af årets ikke mindre end 1.200 hektar med spinatfrø. Det skete blandt andet på Bågø og på Wedellsborgs-areal helt ud til Lillebælt. I denne og næste uge går det for alvor løs, og forhåbningen er at være færdige med det store areal omkring 1. maj.

- Nu er det ikke blot en enkelt sort, der skal nås. Vi kører primært for avlere til Jensen Seed, og det drejer sig om mange forskellige typer, hvor hanplanterne er hybridtyper, netop for at give den helt rette kvalitet, som kunderne efterspørger, forklarer Steffen Marx Hansen, der som kun 18-årig etablerede SMH Maskinstation, opkaldt efter hans forbogstaver.

Det specielle ved dyrkningen er, at hunplanterne og hanplanterne sås i egne rækker, typisk med fire eller seks rækker hanplanter mellem tilsvarende 18 eller 16 rækker hunplanter. Når bestøvningen er ovre i juli, afpudses hanplanterne.

1.600 ha radrensning

Både radrensningen, som også kræver specialudstyr, og denne fjernelse af hanplanter er opgaver, som SMH Maskinstation tager sig af. Radrensningen har maskinstationen i år aftale med for ikke mindre end 1.600 hektar. Det foregår med to Thyregod 12-rækkede radrensere med kamera til præcis styring, og med sektionsløft til kiler i marken på den nyeste af maskinerne.

- Vi har aftale med enten en eller to gange rensning i sæsonen, hvor vi kører med smalle sprøjtehjul på traktorerne. Radrensningen er meget vigtig, ikke mindst anden gang, fordi den stresser planterne, så de strækker sig og gøre sig klar til næste generation, altså sætter frø fremfor blade, forklarer den unge men erfarne maskinstationsmand.

Som avler med egen specialafgrødebedrift frem til 2011 var hans far allerede begyndt med både såning og radrensning af spinat for kolleger. Så med hans erfaring og kundeunderlag startede Steffen Marx Hansen selv op for fire sæsoner siden.

Fra 300 hektar spinatsåning første år er det gået stærkt, fremgår det med al tydelighed af ordrebogen i den forestående sæson.

 • Spot på fremtidens danskproducerede slagtesvin

  Seges Svineproduktion stod onsdag bag det første af to seminarer, hvor omdrejningspunktet er fremtidens slagtesvineproduktion i Danmark.

 • Dansk ngo står bag øko-regler for landbrug i Vietnam

  Danskbaseret forening har projekter for 10-15 millioner kroner årligt i udviklingslande og er hædret af det vietnamesiske landbrugsministerium for en god indsats.

 • Afprøvning af tidspunktet for syretilsætning i vådfoder

  En afprøvning har ikke kunnet påvise statistisk forskel på indhold af lysin, methionin eller treonin i vådfoderprøver – uanset om syrestabiliseringen blev tilsat straks efter prøveudtagelsen eller med 30 minutters forsinkelse.

 • Kina lover USA en masse og det er godt for landbruget

  Vi står i en hektisk situation på landbrugsmarkederne lige nu. Ud over fokus på vejrsituationen før høst er fokus også rettet mod de politiske spændinger mellem USA og Kina, der nu ser ud til at bløde ud. Både vejr og politik bakker op om den optur, vi ser på markedet for afgrøder såvel som på markedet for svinekød lige nu.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer