Husk fokus på kornet

Henriette Lemvig 18-04-2018 07:00:49
I en amerikanersilo, hvor kornet ikke konsekvent tages ud fra bunden eller holdes oprørt, vil der i de nederste lag kunne opstå toksinproblemer. Arkivfoto
Flere parametre spiller ind på kornets kvalitet. Både i marken og i oplagringen skal man være opmærksom.
Det er vigtigt at tjekke op på det lagrede korn i løbet af de første tre måneder, for at undgå, at der trækker fugt ud af kernerne.
- Kornet skal beluftes og måske endda tørres ekstraordinært, hvis fugtigheden er blevet for høj – også efter lagring, siger Jacob Dall, konsulent hos Vitfoss med fokus på, at kornkvaliteten skal være og forblive så høj som mulig.
- Der er flere parametre i spil, når vi taler kornkvalitet, men den skjulte fugt, og dermed forhøjede risiko for svampevækst og ødelagt korn er væsentlig og vigtig at have fokus på. Især fordi mange glemmer det, når de tilfredse lægger korn på lager, der vurderes tørt og af høj kvalitet.
 

Rens kornet inden brug

En anden parameter er ifølge Jacob Dall kornets renhed.
- Rens kornet inden brug og lad være med at benytte det afrensede til en anden dyregruppe. Det skal kasseres. Vi ser en klar stigning i salg af toksinbindere her i april, maj, juni, hvor lagrene efterhånden bliver tømt.
- Det vidner klart om, at man er nået ned til de nederste lag, og især i amerikanersiloer, hvor man ikke udtager konsekvent fra bunden, er det typisk de sidste lag, der har toksinproblemer, grundet det løsnede støv og avner, der gennem sæsonen er landet i bunden af siloen, forklarer Jacob Dall.
 

Korrekt svampebekæmpelse

Han understreger samtidig, at de på det seneste har set forøget angreb af skimmel i forhold til gennemsnitlige år.
- Det betyder ikke automatisk, at kornet er dårligt. Men det forøger alt andet lige risikoen for toksiner senere hen betydeligt, oplyser han og minder om, at svampebekæmpelsen i marken skal være korrekt.
- Det kan altid betale sig at se sin svampebekæmpelsesplan efter i sømmene, lyder det fra Vitfoss-konsulenten.
Slutteligt påpeger Jacob Dall, at det de første cirka to måneder efter høst, anbefales at tilsætte ekstra E-vitamin, for at modvirke de negative effekter af kornets eftermodningsproces også kaldet nykornsforgiftning.
- Når vi høster kornet, er det endnu ikke færdigmodnet. Derfor dannes der frie radikaler, der kan modvirkes af E-vitaminet, siger han.
 

» - Kornet skal beluftes og måske endda tørres ekstraordinært,
hvis fugtigheden er blevet for høj – også efter lagring.«

Jacob Dall

 

 • Spot på fremtidens danskproducerede slagtesvin

  Seges Svineproduktion stod onsdag bag det første af to seminarer, hvor omdrejningspunktet er fremtidens slagtesvineproduktion i Danmark.

 • Dansk ngo står bag øko-regler for landbrug i Vietnam

  Danskbaseret forening har projekter for 10-15 millioner kroner årligt i udviklingslande og er hædret af det vietnamesiske landbrugsministerium for en god indsats.

 • Afprøvning af tidspunktet for syretilsætning i vådfoder

  En afprøvning har ikke kunnet påvise statistisk forskel på indhold af lysin, methionin eller treonin i vådfoderprøver – uanset om syrestabiliseringen blev tilsat straks efter prøveudtagelsen eller med 30 minutters forsinkelse.

 • Kina lover USA en masse og det er godt for landbruget

  Vi står i en hektisk situation på landbrugsmarkederne lige nu. Ud over fokus på vejrsituationen før høst er fokus også rettet mod de politiske spændinger mellem USA og Kina, der nu ser ud til at bløde ud. Både vejr og politik bakker op om den optur, vi ser på markedet for afgrøder såvel som på markedet for svinekød lige nu.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer