Dalum uddanner sit første hold EUX Landmand

Camilla Bønløkke 10-07-2018 07:00:34
20-årige Christian Orthmann er en af de 11 elever, der nu kan kalde sig EUX Landmand fra Dalum Landbrugsskole.
En helt ny slags landmænd forlader i år Dalum Landbrugsskole. På hovedet har de en studenterhue og i hånden har det et EUX-eksamensbevis, hvilket er beviset på, at de har gennemført både en gymnasial eksamen og en erhvervsuddannelse.
20-årige Christian Orthmann er en af de 11 elever, der nu kan kalde sig EUX Landmand.
- Jeg har valgt EUX Landmand, fordi det er en uddannelse, der har mange muligheder. Det er en virkelig bred uddannelse, vi kan jo alt, når vi er færdige her. Vi kan læse videre på universitetet, eller vi kan tage ud at arbejde og bruge den faglige viden, vi har fået på skolen, siger Christian Orthmann.
Han rejser efter sommerferien til Tyskland, hvor han har fået arbejde indtil foråret 2019. Derefter går turen videre til Canada.
- Det har været så sjovt at gå her på skolen. Der er virkelig et godt miljø, og når man bor på skolen, er ens venner altid omkring en. Det betyder jo meget. Når de sidder og laver lektier, så går man jo også selv i gang med at lave lektier. Det har været rigtigt godt, siger han.
Klassekammeraten Pia Nordstrøm Knudsen har andre planer for fremtiden.
- Jeg har søgt ind på Aarhus Universitet på agrobiologi, som er en ret ny uddannelse. De arbejder meget med bæredygtighed, og det synes jeg er ret spændende, siger Pia Nordstrøm Knudsen.
Også hun fremhæver det gode studiemiljø, men lægger heller ikke skjul på, at man skal være parat til at bestille noget.
- Det har været hårdt, men det har også været det værd. Der har været så godt kammeratskab. Der har været mange lektier, men vi har været gode til at hjælpe hinanden igennem, siger Pia Nordstrøm Knudsen.
 
 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer