Avler: Nye energiregler kan lukke gartnerier

Henning K. Andersen 12-06-2018 14:05:15
Der kan blive længere mellem gartnerierne, hvis der ikke findes en kompensationsordning som afløser for den nuværende, mener Mads Pedersen. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen.
Med mindre man finder en ny måde at kompensere gartnerierne for overskudsvarme på, vil det blive dyrere for gartnerierne at producere eksempelvis tomater. Og det kan betyde lukninger, mener tomatavler Mads Pedersen.

Mads Pedersen avler tomater hos Alfred Pedersen & Søn, og han har samtidig tjent en god sum penge på at stille elektricitet fra sit eget kraftværk til rådighed for forbrugerne. Men den nuværende ordning, der i runde tal har indbragt ham 8,5 millioner kroner, udløber ved udgangen af 2018, og som det er nu, kommer der ikke nogen ny ordning. 

Det vil gå ud over hans, og mange andre avleres konkurrenceevne, og vil kunne betyde lukning, siger han til Fyens Stiftstidende.

- For os er der tale om rigtig mange penge, men vi er heldigvis ikke så afhængige af det her, som andre er. Der er helt sikkert gartnerier, som kommer til at lukke ned på grund af det her. Det er der slet ingen tvivl om, siger Mads Pedersen til avisen og fortsætter:

- Vi har kun et sted at sende den her regning hen, og det betyder, at vi skal hæve vores priser. Og selv om vores hjemlige kunder så accepterer det, så ændrer det ikke på at vi bliver ramt på konkurrenceevnen

På Christiansborg forhandles der for tiden om et nyt energiforlig, men Mads Pedersen frygter, at producenterne af væksthusgrønsager bliver ramt af et forlig på området.

-Vi har vidst, at den her aftale stoppede med udgangen af 2018. Men der har hele tiden været lagt op til, at der enten kom en form for kompensation eller en overgangsordning. Det her er ganske alvorligt for hele branchen, og derfor et vigtigt, at politikerne sikrer nogle ordentlige rammevilkår for gartnerierne, siger han til Fyens Stiftstidende.

 • Nye udbrud af afrikansk svinepest i svinebesætninger i Østeuropa

  Der har fundet udbrud af afrikansk svinepest blandt flere steder i Østeuropa den seneste uge.

 • Adival udvider

  Foderstofvirksomheden Adival i Billund, har haft pladsmangel i lageret længe. Men det bliver der snart lavet om på.

 • En uge med stemningsskifte på kornmarkedet

  Sidste uge var en uge, hvor kornpriserne endegyldigt gik fra stigende tendens til faldende tendens. I det mindste er pilen nu ned for kornpriserne for en stund, og det er lige nu kun rapsen, der holder fast og stadig er i køb. Men der er en god grundlæggende efterspørgsel til stede, som kan holde hånden under kornpriserne og dermed sætte gang i et nyt opsving igen.

 • Danmarks Bedste Lærling kåret til E&H 2018

  Under fagmessen Entreprenør & Håndværk 14.-16. juni dannede MCH Outdoor Arena rammen, da Danmarks bedste mekanikerlærling på entreprenørmaskiner blev kåret for første gang nogensinde.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer