BL: - Halmsituationen forværres af tossede regler

Jacob Lund-Larsen 05-07-2018 14:00:45
Ifølge BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes: - - Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, pointerer han.
Ifølge Bæredygtigt Landbrugs formand er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes. Det bør laves om, opfordrer han til.

Sol og varme er godt for turisterhvervet i Danmark – men landbruget lider under den manglende nedbør. Det nærmer sig et nedbørsunderskud på 200 mm, lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Han pointerer, at tørken naturligvis går ud over udbytterne på marken også hvad angår halm, og det betyder, at halm bliver en mangelvare.

- Naturligvis skal vi alle hjælpe med til, at dyrene har foder. Derudover skal de mange halmkontrakter til varmeværker og biogasanlæg opfyldes. Så et år som i år er der rigelig brug for den halm, der er. Men der er desværre et stort bureaukratisk problem, der spænder ben for at udnytte al halmen. Det skal løses.

Næringsstoffer godskrives ikke

Ifølge BL-formanden er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes.

 - Modsat bliver han tilskrevet de næringsstoffer, han får i dyregødning, i restprodukter fra biogasanlæg og værst af alt også af den aske, han får tilbage fra halmvarmeværker.

 - Det betyder, at de let omsættelige næringsstoffer i halm ikke tæller i et gødningsregnskab, mens den aske, man får tilbage og som måske først frigives i løbet af 20 år, regnes med. Samtidig er den halm, der bliver på marken god for jordstrukturen.

Uholdbart

Det er alt i alt et uholdbart regnestykke, der kan få halmproducenter til at lade være med at stille halm til rådighed for de, der mangler halm et år som i år, vurderer BL-formanden.

 - Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, fastslår Flemming Fuglede Jørgensen.

 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer