Nem og oplagt omlægning

Erik Hansen 19-05-2018 08:00:54
- Jeg fortryder det ikke et sekund, lyder det fra Henning Larsen, der sidste år fik muligheden for at få økologiske smågrise fra sin sædvanlige leverandør. Det krævede nærmest ”kun” et udeareal ved dybstrøelsesstalden, men tillige også at sætte sig ind i de mange regler omkring en sådan omlægning af bedriften på Katrinebjerg.
For et halvt år siden fik Henning Larsen tilbud om at få økologiske smågrise i sin dybstrøelsesstald i stedet for de hidtidige 2.700 konventionelle 7-kilos grise. Omlægningen har den 65-årige østfynske svineproducent ikke fortrudt.

- Jeg har altid gerne ville skabe noget selv og sætte ting i gang.

Det er forklaringen Henning Larsen, Katrinebjerg i Ellinge giver, hvorfor han som 64-årig sidste år lagde sin slagtesvineproduktion om til økologi.

Det var en henvendelse fra hans leverandør af smågrise i flere år gennem SPF-Selskabet, der sidste år fik ham til at tage beslutningen, fremfor at holde op som svineproducent, som ellers også var i tankerne.

Anders Coupe i Jyderup havde netop forpagtet en økologisk gård med sohold, og derfor fik Henning Larsen tilbudt at aftage grise derfra, i stedet for som hidtil fra midtsjællænderens konventionelle SPF-stald.

Manglede blot udearealet

- Det var jo egentlig oplagt. Jeg havde jo i forvejen et staldsystem, som blot manglede det lovmæssige udendørs areal. Og så kunne jeg reducere leverancerne fra de i forvejen 420 grise hver ottende uge som 7-kilos, til økologiske 280 grise hver ottende uge. De vejer i stedet 13-15 kg, efter de skal have gået sammen med soen i mindst syv uger i faremarken.

- Så på denne måde har jeg alligevel kunne drosle ned – fra de hidtidige 2.700 grise om året, til nu godt 1.800 øko-grise, siger den østfynske nyslåede økolog, der dog blankt erkender, at etableringen af udearealet og i det hele taget de mange regler og besøg i forbindelse med omlægningen har givet udfordringer.

- Men jeg fortryder det ikke et sekund. Og se bare dér, smiler han, da han viser rundt blandt de løsslupne smågrise, som netop har fået lidt nyt halm i det udendørs område ved stalden, hvor de både kan finde skygge eller blive overbruset med kold vand, hvis de føler for det i forårssolen.

26 kroner kiloet

Afsætningen af årsproduktionen på de godt 1.800 økologiske slagtesvin sker til Danish Crown-selskabet Friland. Og til en kilopris på op til 26 kroner, hvor grisene max. må veje 94,9 kg og have en kødprocent på mindst 61.

- Det er selvfølgelig en attraktiv pris, erkender Henning Larsen, der dog straks føjer til, at købsprisen for de økologiske smågrise er meget højere, ligesom foderprisen er to en halv gang dyrere end konventionelle svinefoderblandinger.

En væsentlig tilgift ved omlægningen er grisenes sundhed. Ikke fordi, de konventionelle grise i dybstrøelsesstalden på Katrinebjerg havde sundhedsmæssige problemer. Tværtimod. Men i forhold til erfaringerne i forbindelse med omlægning har Henning Larsen kun en positiv oplevelse.

- Jeg har slet ikke haft bud efter dyrlægen, og de første 450 økologiske slagtesvin, som jeg leverede i februar, var helt uden antibiotika. Dødeligheden er nede på to procent, og med masser af rodematerialer og aktivitet for grisene har der slet ikke været halebid-problemer.

Læs mere om bedriften og staldanlægget på Katrinebjerg i næste uges LandbrugFyn. Se allerede avisen her på siden.

 • Ulv spottet på Djursland

  Vildtkameraer har taget to billeder af en ulv på Djursland. Der er formentlig tale om den samme ulv. Samtidig efterforskes der, om ulveparret i Stråsø Plantage igen i år har fået unger.

 • Gratis individuel hjælp til tørkeramte landmænd

  Tørken rammer landmændene meget forskelligt. Rådgivningsvirksomheden Agrovi tilbyder derfor gratis »tørkemøder« med individuelle råd og vejledning, så den enkelte landmand kommer bedst muligt videre.

 • Deutz-Fahr: Optimal traktorkomfort er ikke luksus men høj produktivitet

  Mange kompakttraktorer har opnået deres kompakte ydre mål på bekostning af førerkomforten, hvor det især er gået ud over kabinernes rummelighed.

 • Europa ignorerer prissvag USDA-rapport

  Fredagens USDA-rapport for den globale afgrødeforsyning blev startskuddet til en stor svækkelse af amerikanske afgrødepriser. Men i første omgang bliver de prissvage estimater ignoreret her i Europa, hvor vi sluttede fredag aften med afgrødepriser stort set der, hvor ugen begyndte.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer