Naturpris til fynske kødkvægpionerer

Anders Kurt Simonsen 17-01-2018 10:42:08
Modtagerne af 15. Juni Fondens store naturpris 2018, Jytte Schaldemose og Erik Pedersen, ved et af de naturarealer, som afgræsses af deres besætning af Galloway kødkvæg. (Arkivfoto)
15. Juni Fondens store naturpris på 150.000 kroner blev på plantekongressen i Herning givet til Jersore Galloway.

I forbindelse med plantekongressen i Herning Kongrescenter uddelte 15. Juni Fonden igen i år naturpriser for en ekstra indsats for Danmarks natur.

Fondens store pris på 150.000 kroner blev i aftes givet til Jersore Galloway ved Bogense, der drives af formanden for Fynsk Kødkvæg, Jytte Schaldemose, og hendes mand, Erik Pedersen. Parret fik prisen for deres pionerindsats som græsningsentreprenører i »Projekt Grøn Omstilling - naturpleje som driftsgren«.

Jytte Schaldemose og Erik Pedersen forpagter blandt andet naturarealer i Brende Ådal, som er egnede til ekstensiv græsning, og her realiseres helårsgræsning med deres besætning af Galloway. I alt afgræsser besætningen på 170-180 dyr ca. 350 ha naturarealer.

Ved prisoverrækkelsen blev det understreget, at prismodtagerne I fase 1 på ca. 130 hektar af projektet i Brende Ådal gennemfører et vellykket samarbejde med 10 lodsejere i ådalen – samt konsulenter fra Centrovice og Patriotisk Selskab, to fynske kommuner og Naturstyrelsen - et arbejde, der allerede nu og ikke mindst på langt sigt vil sikre vigtige naturværdier.

Læs mere om prisvinderne i næste uges LandbrugFyn.