Vestjysk fyrtårn får landdistriktsprisen 2017

Mandag 2. oktober 2017 11:28
Andenpladsen gik til en landsbyklynge på Mols og Møns Bank fik en tredjeplads for at have været en aktiv medspiller i den lokale udvikling, og for at tage et ansvar i landdistriktsudviklingen i området som både katalysator, formidler og social entreprenør.

Det blev et sandt fyrtårn for vækst og udvikling i landdistrikterne, der i dag modtog landdistriktsprisen 2017. Erhvervsminister Brian Mikkelsen kunne i dag kåre »Frivilligflokken« bag Bovbjerg Fyr som vinder af landdistriktsprisen og overrække prisen og en præmie på 15.000 kr., da årets landdistriktskonference blev afholdt.

- Bovbjerg Fyr er et fyrtårn i både fysisk og overført betydning. De frivilliges indsats omkring Bovbjerg Fyr har ledt til et livligt kulturhus, til jobskabelse og til øget omsætning og ikke mindst løftet hele området. Bovbjerg Fyr er et forbillede for andre lokalsamfund, der står overfor at give gamle bygninger nye funktioner og skabe udvikling lokalt, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

I 2007 blev fyret nær Lemvig solgt til den oprettede fond, Bovbjerg Fyr for 1 kr. Fyret drives som kulturhus af 150 frivillige med bl.a. café og butik, og lægger rum til udstillinger, debatter, koncerter og meget mere. Fyret har udviklet sig til både et udflugtsmål for mere end 50.000 gæster årligt og et samlingspunkt i lokalområdet, og har i dag tre fuldtidsansatte og et par deltidsansatte og omsætter for ca. 2 mio. om året.

Andenplads til landsbyklynge på Mols

I alt har 40 kandidater været indstillet til prisen, der gives for at skabe udvikling i lokalsamfundet med blandet andet vækst og jobskabelse og med projekter, som kan inspirere andre lokalsamfund. Prisen kan gå til personer, foreninger eller virksomheder, der har gjort en forskel.

Andenpladsen gik til projektet »Mols i udvikling«, som igennem de sidste fire år har været motor for et samarbejde mellem landsbyer på Mols og Helgenæs. Landsbyklyngen er en rollemodel for, hvordan landsbyer gennem samarbejde kan være mere levedygtige med 23 aktive projektgrupper og en velfungerende organisation.

Tredjepladsen til Møns Bank

Møns Bank fik tredjepladsen for at have været en aktiv medspiller i den lokale udvikling, og for at tage et ansvar i landdistriktsudviklingen i området som »både katalysator, formidler og social entreprenør«, som det hed i motivationen.

Et dommerpanel bestående af Det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen har indstillet de fem nominerede kandidater. Formand for udvalget, Grethe Saabye:

- De mange spændende projekter, vi har bedømt, understreger, at der er rigtig mange ildsjæle og personer, der engagerer sig i landdistriktsudviklingen. Det er meget glædeligt, og understreger det store potentiale, de små lokalsamfund har, og de kvaliteter landsbyerne og lokalområderne har at byde på.